Izvor: Vijesti.hr
12.01.2022 u 13:57
0

SAOPŠTENJE HRVATSKOG MUP-a: Preduzimanje srpske policije u slučaju Mateje Periša je na najvišem nivou! URADILI SU IZVANREDAN POSAO!

Danas se u Ravnateljstvu policije u Zagrebu održala konferencija za štampu na kojoj su otkriveni detalji o potrazi za nestalim Splićaninom Matejem Perišem (27) u Beogradu.

Visoka delegacija hrvatske policije boravila je u Beogradu dva dana na inicijativu premijera Andreja Plenkovića.

U Beogradu je tim hrvatskih istražitelja dočekao ministar MUP-a Srbije Aleksandar Vulin. MUP Srbije kolegama iz Hrvatske dostavio je ključne informacije o istrazi, potencijalne dokaze, među kojima su i snimke na kojima se vidi Matej Periš, rezultate poligrafskog testiranja njegovih prijatelja i izjave svedoka.

Izjavu za medije dao je pomoćnik glavnog direktora  policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

-Protekla dva dana bili smo u Beogradu i razmenili informacije o potrazi. Srpska policija je preduzela apsolutno sve što je mogla, angažovane su sve snage koje su bile na raspolaganju policiji, a intenzitet potrage nastavlja se i dalje kao i prvog dana. Što se tiče profesionalnog nivoa toga što je srpska policija preduzela, apsolutno je na najvišem nivou’-rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik glavnog direktora  policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

O susretu s ministrom Aleksandrom Vulinom, naveo je samo reči hvale. 

-Dobili smo apsolutno sve informacije i sve što je potrebno. Stupili smo u kontakt s istražiteljima i intenzivirali kontakt s Matejevim ocem. Postoji radna verzija onoga što se dogodilo, ali razumećete me da sada ne mogu o detaljima -rekao je Gerovac.

-Sa svime što je do sada prikupljeno, ništa ne ukazuje da je njegov nestanak bilo kako povezan s posledicama neke nasilne radnje’- rekao je.

Dodao je kako je srpska policija napravila iuzetan posao oko praćenja Matejeva kretanja od trenutka izlaska iz kluba i do trenutka kada se smatra da je ušao u vodu.

-Pregledali su i snimke nakon toga, kako bi se utvrdilo je li možda negde izašao iz vode i slično. Mi možemo  da kažemo da je osoba obučena  poput Mateja došla do vode, ali ne postoji niko ko može to sigurno da tvrdi.

Gerovac je istakao  kako mu je jako žao što snimke izlaze u javnost, jer se radi o špekulacijama. Policija je, kaže pregledala sve snimke i teško je još uvek sve sa sigurnošću utvrditi. 

-Postoji sumnja da je ušao u vodu, ali ne i potvrda toga, a snimke se još obrađuju i izoštravaju- napominje Gerovac.

-Što se tiče konzumacije opijata ne mogu to sa sigurnošću utvrditi, ostavimo to za istragu koja sledi. Ono što se događalo u Gotiku i sve oko boravka momaka u Beogradu, srpska policija je napravila detaljnu analizu svega. Za sada ne postoji rupa u njihovom kretanju koja bi se mogla istražiti, a nije. Da bi se dokazala konzumacija opijata, potrebno je nekome izvadiiti krv -objasnio je Gerovac, koji dodaje da će neprestano sarađivati sa srpskom policijom, te da će ukoliko bude potrebno opet razgovarati s njegovim prijateljima i izvesti sve radnje koje mogu, a da mogu pomoći srpskoj policiji.

-Deo te istrage odnosi se i na mobilni telefon, a o detaljima ne mogu, jer se radi o našim taktikama o kojima ne govorimo u javnosti.  Gerovac je potvrdio da su Matejevi prijatelji policiju u Beogradu kontaktirali u ranijim satima 31. decembra, da su prošli poligrafske testove, te da ništa ne ukazuje da su povezani s nestankom.

-Sva imena koja se pojavljuju u medijima i koji rade na slučaju nestanka Mateja Periša najbolji su njihovi profesionalci. Što se tiče tehnike, sve što imaju, a imaju dobru tehniku, uključeno je u potragu za Matejom. Oni su obavestili sve susedne zemlje i obavestili sve policijske uprave koje se nalaze na tom delu, svi su obavešteni da dodatno rade na potrazi- rekao je Gerovac. 

-Ono što do sada znamo je da Matej i njegovi prijatelji, ni u klubu, ni ispred njega nisu učestvovali u nikakvom sukobu, niti u incidentu- rekao je Gerovac.

-Za sada ostaje nepoznanica što se dogodilo i zašto je Matej trčao ulicama Beograda. Snimak iz reke je autentičan, a to pliva li netko ili ne ne može se tvrditi. Snimak je i dalje u obradi, a možda se radi i o nekom predmetu. O tome ne bih špekulisao dok sve ne bude poznato- napominje Gerovac koji objašnjava da su srpske policije kontaktirale i proizvođača mobilnog telefona, kako bi možda iskoristili i neke druge tehničke varijante. “Preduzeli su apsolutno sve što su mogli“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter