Izvor: VIJESTI
13.10.2023 u 09:13
0

AMERIKA I BRITANIJA I DALJE UREĐUJU CG: Još uvek se protive ulasku Mandića i Kenževića u vladu

Oni koji odbijaju da osude rusku agresiju, da podrže sankcije Rusiji, da poštuju suverenitet Kosova, drastično će omesti napore u ostvarenju evropskih aspiracija Crne Gore, poručila ambasadorka SAD-a Rajnke. Nivo saradnje s bilo kojom vladom određen stepenom u kom ona deli naše vrijednosti, kažu iz Britanske ambasade

Ovo govori o potpunioj nemoći i nesamostalnosti Crne Gore,

Sjedinjene Američke Države (SAD) veoma su zabrinute zbog izveštaja da bi novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori mogle da čine stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrednostima.

ZORAN MILANOVIĆ NE PAZI NA REČNIK: Ovog puta izvređao Izraelce „To je idiotski potez, nema opravdanja, izgubili su moje simpatije!“

To je sinoć Vijestima kazala ambasadorka SAD-u u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, odgovarajući na pitanja kako gledaju na moguće formiranje manjinske vlade koju bi iz parlamenta, bez učešća u njoj, podržavala koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), te da li bi sarađivali s takvom vlašću.

“Realnost je takva da će učešće u vlasti grupa ili lidera koji odbijaju da osude rusku agresiju, odbijaju da se zalažu za prava Ukrajine, odbijaju da podrže sankcije EU protiv Rusije, odbijaju da štite prava manjina i odbijaju da poštuju suverenitet susjednih zemalja poput Kosova, drastično omesti napore Crne Gore u ostvarenju njenih evropskih aspiracija”, istakla je Rajzing Rajnke.

Ona je navela da se stav SAD-a o formiranju vlade nije promijenio.

“Podržavamo brzo formiranje vlade koja je privržena evroatlantskim vrednostima, predstavlja multikulturnu Crnu Goru, pouzdani je NATO saveznik, snažno podržava Ukrajinu i nastavlja aktivno da radi na integraciji u Evropsku uniju (EU), poručila je ambasadorka.

U posljednjih nekoliko sedmica, u političkim i medijskim krugovima spekulisalo se da bi uskoro u Crnu Goru trebalo da dođe zvaničnik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar. Međutim, u posljednjih nekoliko dana spekulacije su bile da on ipak neće doći. Vijesti nisu mogle da provjere te spekulacije.

Britanska ambasada u Podgorici ima nešto blaži stav prema najavama da će vlada biti napravljena uz glasove ZBCG. Oni su Vijestima indirektno saopštili da će Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) sarađivati s novom vladom u meri u kojoj ona bude delila vrijednosti i interese te zemlje.

To proizilazi iz njihovog odgovora na ista pitanja koja su postavljena ambasadorki SAD-a.

“Uvek smo bilii jasni u stavu da UK poštuje demokratski proces. Mi radimo s državama, ne s vladama. Naši diplomatski odnosi se nastavljaju bez obzira na to ko je u vladi. Međutim, opseg naše saradnje s bilo kojom vladom je očigledno određen stepenom u kom ona deli naše vrednosti i interese”, piše u odgovoru ambasade.

Koalicija ZBCG trebalo bi, prema poslednjim informacijama, da iz Skupštine podrži kabinet Pokreta Evropa sad (PES), Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i dvije koalicije albanskih stranaka – Albanskog foruma i Albanske alijanse. Zauzvrat bi trebalo da dobije funkciju šefa parlamenta, koja će joj, između ostalog, omogućiti članstvo u Savetu za odbranu i bezbednost i time pristup podacima NATO-a. Ta koalicija se protivila članstvu države u tom vojnom savezu, kao i sankcijama EU Rusiji, koje je uvela i Crna Gora.

Učešću ZBCG u vlasti međunarodni partneri su se i do sada protivili, prvenstveno SAD, ističući u više navrata da im ta koalicija nije saveznik, te da se “raduju saradnji s vladom čiji članovi podržavaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini, građansku prirodu države…”.

Da se stav saveznika nije promijenio, bez obzira što je plan da koalicija ZBCG, koju čine partije doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF), ne bude u izvršnoj vlasti, govori i jučerašnje saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS) o dan ranije održanom sastanku opozicionih prvaka s diplomatama država Kvitne (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija) i predstavnicima Delegacije EU. Iz DPS-a kažu da su diplomate na sastanku ponovile “nepromijenjen stav da očekuju formiranje vlade koja je na liniji evropskih i evroatlantskih vrednosti, i koja može predstavljati pouzdanog partnera zemaljama Kvinte i EU”.

ZBCG bi, osim funkcije prvog čoveka parlamenta koja bi mogla da pripadne Andriji Mandiću, trebalo da dobije 20 odsto od ukupnog broja političkih imenovanja u upravnim odborima kompanija u državnom vlasništvu, kao i oko 12 odsto od ukupnog broja ambasadora iz političke kvote.

Vijesti su juče objavile da su Mandić i njegov kolega iz ZBCG Milan Knežević obećali mandataru za sastav vlade Milojku Spajiću da će potpisati principe njegovog PES-a o tome da će, kao potencijalni konstituenti vlasti, u potpunosti slijediti spoljnu politiku države.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter