Izvor: vijesti
13.10.2023 u 09:25
1

SPAJIĆEV USLOV ZBCG: Potpis za NATO i EU vodi do vlasti, za Kneževića i Mandića u načelu prihavtljivo

Paraf na princip o stoprocentnoj usklađenosti države sa spoljnom politikom EU, uslov mandatara za ulazak ZBCG u manjinski aranžman. Spajić sinoć saopštio da ima većinu za izbor kabineta, potencijalnim partnerima danas bi trebalo da dostavi predlog koalicionog sporazuma

Lideri koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrija Mandić i Milan Knežević, obećali su mandataru za sastav vlade Milojku Spajiću da će potpisati principe njegovog Pokreta Evropa sad (PES) o tome da će, kao potencijalni konstituenti buduće vlasti, u potpunosti slediti spoljnu politiku države.

AMERIKA I BRITANIJA I DALJE UREĐUJU CG: Još uvek se protive ulasku Mandića i Kenževića u vladu

Potpis Mandića i Kneževića na dokument o principima, Spajićev je uslov za ulazak ZBCG u aranžman o manjinskoj vladi.

“Uslov je da podrže princip stoprocentne usklađenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU”, rekao je sagovornik iz vrha PES-a.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru prošle godine, EU je uvela više paketa sankcija Rusiji, kojih se crnogorska Vlada do sada uvek pridržavala.

Koalicija ZBCG bi, prema poslednjim informacijama, trebalo da iz parlamenta, bez učeća u izvršnoj vlasti, podrži kabinet PES-a, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i dve koalicije albanskih stranaka – Albanskog foruma i Albanske alijanse. Zauzvrat bi, između ostalog, trebalo da dobije funkciju predsjednika Skupštine.

U principima koje je PES usvojio sredinom jula i odmah potom poslao potencijalnim saveznicima na potpis, ne pominju se pitanja NATO-a, nezavisnosti Kosova, genocida u Srebrenici i sankcija Rusiji, koja su sporna za ZBCG i zbog kojih je taj savez nakon izbora predlagao uvođenje moratorijuma. U dokumentu piše da će spoljnopolitička orijentacija nove vlade biti utemeljena “na aktivnom i kredibilnom članstvu” države u NATO-u, ubrzanom procesu pristupanja EU, jačanju uloge u multilateralnim inicijativama i organizacijama…

Izvor iz vrha PES-a tvrdi da su Mandić i Knežević takođe obećali Spajiću da će ZBCG glasati u parlamentu za predloge njegove partije, za najavljeni ekonomski program “Evropa sad 2”, te da će biti deo tropetinske većine za izbore u pravosuđu, koju mandatar treba da obezbedi.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SPAJIĆEV USLOV ZBCG: Potpis za NATO i EU vodi do vlasti, za Kneževića i Mandića u načelu prihavtljivo”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter