Izvor: N1
14.05.2024 u 21:48
0

Svaka domaćica u Jugoslaviji znala je za ovaj proizvod: Mnogi i danas žele da ga kupe

Svaka domaćica u Jugoslaviji mora da je znala čemu služi čuvar mleka, dok današnje generacije u čudu gledaju na to staklo koje je nekada proizvodila pulska laboratorija stakla Boris Kidrič.

Naime, Boral milk protector se redovno koristio prilikom zagrevanja mleka, sirupa, kuvanja testenina i variva, a sprečavao je da tečnost da proključa iz posude.

Fabrika Boris Kidrič je svoje proizvode, pored tadašnjeg jugoslovenskog tržišta, prodavala i u evropske zemlje poput Italije, Francuske, Nemačke, Švedske i Poljske.

Bio je jednostavan za upotrebu – samo je trebalo da ga stavite na dno posude kako mleko ne bi ključalo preko ivice. Ni njegovo održavanje nije komplikovano – samo ga treba oprati u blagom deterdžentu za posuđe i isprati mlakom vodom, piše Večernji list.

Slika proizvoda koja je nekada bila u skoro svakom domaćinstvu izazvala je veliku pažnju i radoznalost u Fejsbuk grupi Retroteka. Mnogi nisu razumeli tačno kako da ga koriste, a ljude i dalje zanima gde može da se kupi.

„Postavlja se na dno posude u kojoj se kuva mleko ili testenina, supa ili čorba. Ploča od boraks stakla, oblikovana tako da spreči stvaranje velikih vazdušnih mehurića koji uzrokuju da tečnost proključa iz lonca. Nije uvek 100 odsto efikasan, ali zaista mnogo pomaže“, objasnio je jedan član grupe.

Drugi se prisećaju da su i sami imali taj zanimljiv proizvod. „Imamo ga, kupljeno u jednoj fabrici stakla u Puli, negde između 1985-1988. otprilike, bio sam dete. Mama ga je koristila kada je kuvala domaće mleko“, „Kad sam bila mala, nije mi bilo jasno zašto baka kuva pepeljaru u mleku“, pišu drugi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter