Izvor: Happy BSC
22.02.2022 u 18:06
0

DIREKTORKA RFZO ZA „TELEMASTER“: Od maja u Srbiji 26 inovativnih lekova za maligne i nemaligne bolesti

U današnjoj emisiji “Telemaster” o novoj listi RFZO sa 26 inovativnih lekova koja bi trebala da bude dostupna od maja meseca, govorila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.  

– Nova lista sadrži 26 savremenih, inovativnih lekova koji u potpunosti menjaju tok bolesti, dovode do značajnog produžavanja života, zavisno od stadijuma bolesti, a u nekim slučajevima dovode i do izlečenja. Ovi lekovi drastično poboljšavaju kvalitet života. Kod ovih terapija se uglavnom gube neželjeni efekti koje daju klasične hemio i druge terapije. Na listi je 26 inovativnih lekova za maligne i teške nemaligne bolesti. Od malignih bolesti terapije su za karcinom debelog creva, dojke, jajnika, bubrega i štitaste žlezde – istakla je ona.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema njenim rečima, za karcinom jajnika do sada je postojala druga linija terapije, odnosno za uznapredovale slučajeve, a sada je na listi inovativna terapija za početni stadijum bolesti, što znači da će svi pacijenti imati inovativnu terapiju.  

– Isti slučaj je i za pacijente sa karcinomom debelog creva i bubrega. Biće potpuno zaokružena terapija. Kada je u pitanju karcinom dojke, pokrivena je jedna grupa pacijentkinja inovativnom terapijom koja do sada nije bila. Pacijenti sa karcinomom štitaste žlezde uglavnom se leče radioaktivnim jodom, međutim postoji jedna grupa pacijenata koji su otporni na tu terapiju i za njih postoji mogućnost lečenja inovativnom terapijom. Od malignih bolesti navela bih još i hroničnu limfocitnu leukemiju za koju postoji jedan jedini inovativni lek i on je sada stavljen na listu – istakla je Radojević Škordić.  

Kada su u pitanju nemaligne bolesti, ona je istakla da su za dijabetes na listi četiri najnovija leka i dodala da je ta terapija za dijabetes proglašena za terapiju koja će definitivno promeniti život pacijenata.  

– Dosadašnje savremene terapije za dijabetes su usporavale bolest, ali nisu sprečavale razvoj kardiovaskularnih i bubrežnih komplikacija koje su najveći problem kod dijabetesa. Nove terapije ili sprečavaju ili značajno usporavaju razvoj komplikacija – kazala je ona i dodala da pacijenti koji su imali korona virus, a dijabetes su bobili nakog što su ga preležali, ova inovativna terapija je veoma značajna.  

Radojević Škordić je istakla da su u pitanju najskuplji lekovi na svetu i dodala da svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume struke, odnosno određene analize, sve inovativne terapije će dobiti o trošku države, potpuno besplatno.  

– Za ove lekove je izdvojeno 53 miliona evra. To je najveći iznos od kada postoje inovativni lekovi u Srbiji – rekla je ona. 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter