Izvor: Happy BSC
24.02.2022 u 18:42
0

DARKO OBRADOVIĆ ZA „TELEMASTER“: Svedoci smo ruske krize koja preti da ugrozi kompletnu svetsku bezbednost

U današnjoj emisiji “Telemaster” o situaciji u Ukrajini govorio je Darko Obradović iz iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost  koji je tom prilikom istakao da prisustvujemo ruskoj krizi koja preti da ugrozi kompletnu svetsku bezbednost, a već je ugrozila evropsku.  

– Ovo što je Rusija uradila je sve samo ne nešto što je morala, jer NATO je na granicama Rusije od svog osnivanja. Nijedna država NATO-a nikada nije napala Rusiju, a čak i baltičke države imaju Zakon protiv nuklearnog oružja koji isto ima i Ukrajina. Nema govora da će NATO postaviti rakete uz rusku granicu – rekao je Obradović i dodao da je ovo loša zamena teza, kao i da se postavlja pitanje zašto Ukrajina ne želi da bude deo ruskog sveta i zašto nijedna država koja se graniči sa Rusijom to ne želi.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Obradović je istakao da je ključ sukoba ukrajinska spoljno-politička orijentacija i dodao da su 2014. godine ukrajinski narod i država odlučili da ne žele da budu deo ruskog sveta, već zapadnog, najrazvijenijeg dela Evrope i zato su platili cenu.  

– Pitanje je za Rusiju zašto nijedan njen sused ne želi da bude deo njihove evro-azijske unije. Sada kada vidite slike gde je Rusija doslovce izvršila oružanu agresiju na Ukrajinu, što je suprotno međunarodnom pravu, nema mesta za bilo kakvo opravdanje, posebno ako se osvrnemo na 1994. godinu kada je Rusija priznala Ukrajini teritorijalni integritet u granicama koje sada krši – kazao je on.  

Prema njegovim rečima, pre Minskog dogovora imali smo okupaciju Krima, odnosno kršenje teritorijalnog integriteta.  

– Minski dogovor nije ispunjen samo zato što su proruski separatisti i ruski instruktori koristili artiljeriju koja je bila zabranjena po Sporazumu iz Minska i na osnovu toga ukrajinska strana nije mogla da prihvati takve uslove u trenutku dok se krše sve ostale odredbe – istakao je on.  

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter