Izvor: Tanjug
25.02.2022 u 15:09
0

DOBRA VEST ZA STANOVNIKE KRNJAČE: Počeli radovi na izgradnji kanalizacije

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorili su danas radove na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u palilulskom naselju Krnjača, a projekat je vredan 55 miliona evra.

Radovi će biti završeni, kako je najavljeno, u naredne tri godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Momirović je istakao da su za državu sve beogradske opštine pođednako važne i da vlada ne pravi razliku kada je podizanje životnog standarda njenih građana u pitanju.

-Ovo je kompleksan projekat kroz koji se gradi kanalizacija u Kotežu, Krnjači i Borči, kao i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se očuvala čistoća naših reka- kazao je Momirović.

Rekao je da je ovo samo jedan u nizu projekata kojim vlada investira u komunalnu infrastrukturu.

Ministar je najavio da su takvi projekti planirani i u Lazarevcu i Obrenovcu, kao i da za dva meseca počinje izgradnja kanalizacione mreže u Mladenovcu, Sopotu i Ostružnici.

Momirović je napomenuo da država nastoji da promeni ekološku strukturu u zemlji u narednih četiri godine, kao i da je plan vlade da investira u 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture u više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

-Džabe nam autoputevi i brze pruge ako ne izgradimo kanalizaciju i postrojenja za otpadne vode i ne omogućimo ljudima sa leve obale Dunava da žive kao što se živi u zemljama Evrope -poručio je ministar.

Momirović je rekao da su naselja Ovča, Borča, Krnjača i Kotež sadašnjoj vlasti ostavile u amanet njihovi prethodnici, te ukazao na to da se u ovim naseljima u narednom periodu mora napraviti najveći pomak kada su u pitanju podizanje životnog standarda i infrastruktura.

Zamenik gradonačelnika naveo je da je za izgrađu kanalizacije u Krnjači izdvojeno 55 miliona evra od čega je 35 miliona zajam od Evropske investicione banke, a 20 miliona sredstava je obezbedio grad.

-U naredne tri godine završićemo kanalizaciju, koja se ovde obećava decenijama -kazao je Vesić.

Objasnio je da neki delovi leve obale Dunava već ima kanalizaciju, ali da sav otpad iz nje odlazi u reku.

Najavio je da će nova fabrika za preradu otpadnih voda i crpne stanice, koje su u planu, obuhvatiti kako novu, tako i postojeću kanalizaciju.

Takođe, Vesić je rekao i da ovo nije kraj investicija na ovoj strani Dunava i da će se u narednih 4 – 5 godina, život stanovnika u ovim beogradskim naseljima izjednačti sa standardima koje imaju ostale opštine.

Naglasio je da počinje izgradanja novog vrtića kod Doma zdravlja u Borči, kao i da je plan da se na levoj obali izgradi gimazija i još jedna stručna škola.

On je dodao da će se u Borči kod BSK-a graditi sportski centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom, kao i sportskim terenima.

-Bivši Dom zdravlja se rekonstruiše i pretvara se u Opštinski uslužni centr gde će biti sve gradske, opštinsk i republičke službe, kao što su PIO, Katatar i Saobraćajna policija. Građani sa leve obale za 70 odsto uslužnih stvari neće morati da prelaze most, već će sve moći da završe u mestu gde žive. To je prava decentralizacija Grada- naveo je Vesić.

Vesić je poručio da će ova obala i tramvajskim šinama biti povezana sa ostatkom grada.

Kazao je da za mesec dana počine izgradnja mosta na Ada Huji, trećeg mosta koji spaja levu obalu sa ostalim delovima grada, a da će, kada sve pristupne saobraćajnice budu završene, početi tmeljna rekonstrukcija Pančvačkog mosta.

-Prema Generalnom planu gradskih šinskih sitema, od Bogoslovije spuštamo tramvaj na Adi Huji, prebacujemo na levu obalu Dunava, čime će leva obala po obodima dobija tramvaj- kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima plan je i da put Beograd – Zrenjanin postane brza saobraćajnica, sa sve trotoarima, prelazima, nadvožnjacima i podvožnjacima, kako bi se bezbednost svih učesnika u saobraćaju podigla na viši nivo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter