Izvor: objektiv
19.03.2022 u 22:45
0

ORBAN ODBRANIO DODIKA OD SANKCIJA EU? Mađarska zahtevala VAŽNU izmenu u Evropskom parlamentu

Odluka kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mera, s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, do 31. marta 2024. godine, koju je juče usvojio Evropski parlament bila je uslovljena jednom veoma važnom izmenom koju je zahtievala Mađarska.

Naime, radi se o tome da je, kao uslov da se usvoji Odluka o produžavanju okvira za uvođenje sankcija, Mađarska zahtevala da se promeni način glasanja za samo uvođenje sankcija.

Umesto dosadašnje ponderisane većine da bi se uvele sankcije, od sada će za takvu odluku biti potrebna apsolutna većina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ovo, u kontekstu sankcija za lidera SNSD Milorada Dodika znači da, zbog poznatih stavova Mađarske i Hrvatske o ovom pitanju, do njih, barem na nivou čitave EU očigledno neće doći.

Doduše, uvek ostaje mogućnost da pojedinačne države uvedu samostalno sankcije Dodiku, što bi moglo da se dogodi u aprilu, prenose mediji.

No, ova odluka Evropskog parlamenta ostavlja gorak ukus onima koji su se uzdali u konkretne mere EU.

S ovim se slaže i analiticar iz Brisela Tobi Vogel koji je na svom Tviter profilu napisao da su države članice EU popustile pred Viktorom Orbanom i promenile uslov glasanja za sankcionisanje Dodika.

„Od ponderisane većine (QMV) do jednoglasnosti, što znači da se to nikada neće dogoditi. I onda se EU pita zašto niko ozbiljno ne shvata njenu politiku prema Balkanu“, napisao je Vogel.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter