Izvor: HappyBSC
08.04.2022 u 12:17
0

RAZOTKRIVENA NAJVEĆA SVETSKA MISTERIJA? Naučnik tvrdi da ZNA ko je zapravo napisao BIBLIJU – mnogi se slažu sa NOVOM TEORIJOM (FOTO)

Arheolog dr Skot Stripling smatra da je otkriće „suviše dobro da bi bilo istinito“ nakon što je shvatio da bi ovo moglo da reši debatu o tome kada i ko je zapravo napisao Bibliju.

Otkriće „proklete“ ploče izazvalo je arheološki „zemljotres“ i moglo bi biti ključni trag u dokazivanju kada i ko je zaista napisao Bibliju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Presavijena olovna ploča, koja sadrži ispisano prokletstvo na unutrašnjoj strani, otkrivena je na planini Eval u Svetoj zemlji – mestu povezanom sa kletvama u Bibliji.

Datira između 1200-1400 pre nove ere i sadrži hebrejsku reč za Boga, IHVH, u onome što bi moglo biti njeno najranije pojavljivanje.

Ako je datiranje tačno, to može dokazati da su Izraelci bili pismeni kada su ušli u Svetu zemlju i bili sposobni da dokumentuju biblijske događaje onako kako su se desili.

„To je izuzetno važno. Neki ovo opisuju kao najvažnije otkriće u našim životima jer prethodi svemu što imamo ranije u vezi sa hebrejskim pismom. Tako velika pitanja poput: da li je Biblija napisana kada se tvrdi da je napisana, da li je uopšte postojalo abecedno pismo kojim su pisci poput Mojsija i Isusa Navina mogli pisati? Mnogi kritičari su se do sada usprotivili i rekli ’ne, to je napisano mnogo, mnogo kasnije u persijskom ili helenističkom periodu.‘ Ovo naginje vagu u drugom pravcu. Zato sam ovo nazvao zemljotresom… jer će imati naknadne potrese“, rekao je arheolog.

Tekst unutar ploče upozorava da ste „prokleti od Boga, Jahvea“ i „proklet ćete sigurno umreti“ i napisan je proto-alfabetskim hebrejskim tekstom.

To je vrsta pisma koja je „starija od bilo kog hebrejskog koji imamo“, rekao je dr Stripling, direktor iskopavanja u drevnom Šilu.

Arheolog je dodao da samo olovo potiče sa mesta u staroj Grčkoj „za koje se znalo da su rudnici bili u upotrebi u kasnom bronzanom dobu“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter