Izvor: KURIR
09.07.2024 u 13:09
0

SZO UPOZORAVA DA JE TALK „VEROVATNO KANCEROGEN“ ZA LJUDE: Evo šta kažu stručnjaci

Agencija Svetske zdravstvene organizacije za rak u klasifikovala je talk kao „verovatno kancerogen“ za ljude. Većina ljudi je izložena talku u obliku bebi pudera ili kozmetike, navodi Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) iz Liona.

Odluka je zasnovana na „ograničenim dokazima“ da talk može izazvati rak jajnika kod ljudi, „dovoljno dokaza“ da je povezan sa rakom kod pacova i „snažnih mehaničkih dokaza“ da pokazuje kancerogene znakove u ljudskim ćelijama, saopštila je Međunarodna agencija za istraživanje SZO.

Talk je prirodni mineral koji se kopa u mnogim delovima sveta i često se koristi za pravljenje pudera u prahu za bebe. Ali najznačajnija izloženost talku se dešava kada se talk kopa, obrađuje ili koristi za pravljenje proizvoda, dodaje se.

Agencija je saopštila da postoje brojne studije koje su dosledno pokazale povećanje stope raka jajnika kod žena koje koriste talk na svojim genitalijama. Ali, nije moglo da se isključi da je talk u nekim studijama kontaminiran azbestom koji izaziva rak.

Kauzalna uloga talka nije mogla biti u potpunosti utvrđena, prema nalazima agencije objavljenim u Lancet Oncolodži.

Kevin Mekonvej, statističar sa Otvorenog univerziteta Ujedinjenog Kraljevstva koji nije uključen u istraživanje, upozorio je da je za procenu IARC-a „najočiglednija interpretacija zapravo pogrešna“.

– Agencija samo ima za cilj „da odgovori na pitanje da li supstanca ima potencijal da izazove rak, pod nekim uslovima koje IARC ne precizira – rekao je on.

Budući da su studije bile opservacijske i tako nisu mogle da dokažu uzročnost, „ne postoje nesporni dokazi da upotreba talka izaziva bilo kakav povećan rizik od raka“, dodao je on.

ŠTA DA RADITE AKO VAS UHVATI GRČ U VODI: Ove vežbe provereno pomažu

Ovo saopštenje dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je jedan američki farmaceutski i kozmetički gigant pristao da plati 700 miliona dolara za namirenje optužbi da je obmanuo kupce o bezbednosti svojih proizvoda u prahu na bazi talka.

Ta firma nije proznala krivicu u ovom poravnanju, iako je povukao proizvod sa tržišta Severne Amerike 2020. godine.

Rezime studija objavljenih 2020. koje pokrivaju 250.000 žena u Sjedinjenim Državama nije pronašao statističku vezu između upotrebe talka na genitalijama i rizika od raka jajnika.

Takođe, IARC je klasifikovao akrilonitril, hemijsko jedinjenje koje se koristi za pravljenje polimera, kao „kancerogeno za ljude“, što je najviši nivo upozorenja. Navodi „dovoljne dokaze“ koji povezuju akrilonitril sa rakom pluća.

Polimeri napravljeni od akrilonitrila se koriste u svemu, od vlakana u odeći do tepiha, plastike i drugih proizvoda široke potrošnje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter