Izvor: KURIR
10.07.2024 u 13:40
0

U TAMPONIMA OTKRIVENI ARSEN, OLOVO I DRUGI TOKSIČNI METALI: Istraživači traže pojačanu kontrolu

Više od deset metala, uključujući olovo i arsen, pojavilo se u širokom spektru tampona koji se prodaju širom SAD i Evrope, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa proizvodima za menstruaciju koje koriste milioni, pokazala je nedavna studija.

Testovi su otkrili olovo u svih 30 tampona od 14 brendova koji su kupljeni od velikih onlajn trgovaca i prodavnica u SAD, Velikoj Britaniji i Grčkoj, prema nalazima objavljenim ove nedelje u časopisu „Environmental International“.

– Naši nalazi ukazuju na potrebu za propisima koji zahtevaju da proizvođači testiraju metale u tamponima – napisali su istraživači.

Analiza je tražila koncentracije arsena, barijuma, kalcijuma, kadmijuma, kobalta, hroma, bakra, gvožđa, mangana, žive, nikla, olova, selena, stroncijuma, vanadijuma i cinka. Svih 16 metala je otkriveno u jednom proizvodu.

– Neophodne su dalje studije da bi se utvrdilo da li se metali ispuštaju iz tampona, što bi bilo posebno zabrinjavajuće jer je koža vagine propusnija od drugih delova tela, primetili su istraživači, predvođeni Dženi Širston, postdoktorandom na Univerzitetu Kalifornijske škole javnog zdravlja Berkli.

– Bilo koja supstanca koja ulazi u krvotok iz vagine takođe ne bi bila filtrirana u jetri – rekli su istraživači.

Organski tamponi su, pokazuje ova studija, imali manje olova i više arsena od neorganskih, a oni koji se prodaju u SAD imali su veće koncentracije olova od onih u Evropi.

Tamponi se prave od pamuka, rajona ili oboje, a studija je istakla da su metali mogli doći iz tla iz biljaka koje su korišćene za pravljenje materijala. Prisustvo metala takođe može biti rezultat hemikalija koje se koriste kao antimikrobni lekovi ili za kontrolu mirisa.

– Još ne možemo da kažemo da ljudi ne bi trebalo da koriste tampone. Ono što za sada znamo jeste da su metali prisutni u svim uzorcima koje smo testirali. Međutim, još uvek ne znamo da li se metali ispuštaju iz tampona i da li ih apsorbuje telo, stoga, još uvek ne možemo da procenimo u kojoj meri (ako ih ima) metali u tamponima doprinose bilo kakvim zdravstvenim problemima, rekao je Širston za CBS MoneiVatch i dodao:

VISOK PRITISAK UNIŠTAVA ZDRAVLJE BUBREGA: Ukoliko ste hipertenzičar redovno kontrolišite krv i urin

– Naše istraživanje naglašava potrebu za više testiranja toksičnih jedinjenja u proizvodima koje koristimo svakodnevno i bolje obeležavanje kako bi korisnici mogli da donesu odluke na osnovu informacija.

Uprava za hranu i lekove, koja reguliše promet tampona u SAD, rekla je za CBS MoneiVatch da razmatra nalaze, ali je istakla da sve studije imaju ograničenja.

– Iako hemijski metod ukazuje na to da su ovi metali prisutni u tamponima testiranim u laboratoriji, studija ne procenjuje da li se neki metali oslobađaju iz tampona kada se koriste u telu. Takođe se ne bavi da li bilo koji metal, ako se oslobodi, može apsorbuje se u sluznicu vagine ili, potom, u krvotok. Planiramo da pažljivo procenimo studiju i preduzmemo sve potrebne mere da zaštitimo zdravlje potrošača koji koriste ove proizvode – navodi se u asaopštenju agencije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter