Izvor: KOSOVO ONLINE
12.07.2024 u 10:48
0

DMITROV JASNO I GLASNO: Ujedinjenje desnice moglo bi da utiče na politiku EU prema Ukrajini i proširenju

Istraživač u beogradskom Centru za evropske politike Đorđe Dimitrov ocenio je da su “Patriote za Evropu” postale jedna od tri najmoćnije grupacije u Evropskom parlamentu i da bi u saradnji sa drugim desničarskim frakcijama mogle da utiču na politiku migracija, zelene agende, odnosa prema Ukrajini, ali i proširenja EU.

“Kada bi bili ujedinjeni, kada bi  govorili istim tonom, oni imaju veliku snagu u samom parlamentu. Mogu u velikoj meri da utiču na glasanje, imaju više od deset posto celokupnih mesta u parlamentu i samim tim, zato što su ideološki bliski drugom radikalnom krilu poput ID-a ili konzervativnom ICR -u, oni mogu na taj način da razvode liberalne politike, da utiču na politike koje se tiču migracije, zelene agende, a i samog odnosa prema Ukrajini i prema proširenju”, kaže Dimitrov za Kosovo onlajn.

Objašnjava da je koalicija “Patriote za Evropu” nastala zato što su mnoge stranke desnice: od nemačkog AFD, Orbanove FIDESZ-a ili partija ANO Andrej Babiša nisu bile zadovoljne unutar Liberalnog krila ili u okviru Konzervativaca.

ANA BRNABIĆ SE OBRAĆA: 9 godina ĆUTANJA! Niko nije kriv za pokušaj ubistva Vučića

“Oni su odlučili da će znatno veći uticaj u parlamentu imati ako se ujedine i budu prosto jedna grupacija, nego samostalno kao nezavisni članovi. I to naravno njima ide u prilog. Oni će prema trenutnoj proceni imati oko 84 mesta što bi ih svrstalo u treću ili četvrtu najmoćniju grupaciju u Evropskom parlamentu”, objašnjava Dimitrov.

Naglašava da ne treba očekivati da bi ujedinjena desnica u Evropskom parlamentu mogla da utiče i na pitanja vezana za Zapadni Balkan ili dijalog Beograda i Prištine zato što je, naglašava, ta politika – davno zacrtana.

“Politika Evropskog parlamenta i politika EU je zacrtana jako davno, tako da nekih većih pomeranja neće biti. To možda vidimo pre svega u nekoj retorici koja će možda biti više kritičnija prema Kosovu koja dolazi pre svega od tih desničarskih stranaka, ali da će ona promeniti neki balans, da će se nekako ta vaga prevrnuti na neku drugu stranu, to ne treba očekivati”, kaže Dimitrovi.

Ono što se može očekivati, nastavlja, jeste svojevrstan – status kvo do izbora novih zvaničnika EU.

“Ono što možemo očekivati je da će ostati manje-više stanje nepromenjeno, status kvo. Sad, zavisi dosta od toga ko će formirati sledeću komisiju, ko će biti predsednik, da li će to biti Ursula fon der Lejen i ta grupacija sa Kajom Kalas na čelu uspeti da dobije potrebnu većinu u Europskom parlamentu, da dođe na funkciju. A nakon toga treba videti ko će biti sledeći predstavnik za dijalog i za Zapadni Balkan, ko će zameniti Miroslava Lajčaka”, zaključuje Dimitrov.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter