Izvor: KURIR
12.07.2024 u 10:59
0

NASTAVAK SUĐENJA KLANU Belivuk: „Mi nismo počinili nijedno ubistvo! Kakva se hemijska fuzija desila u mozgu tužioca“

Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali optuženi pripadnici kriminalne grupe kojoj bi u 10 sati trebalo da bude nastavljeno suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, danas bi trebalo da iznesu odbrane.

Podsetimo, suđenje je zbog izmene u sastavu sudskog veća krenulo iznova, a u ponedeljak nije održano jer se svedok saradnik Srđan Lalić zbog bolesti nije pojavio u sudnici.

10.42 – Sudija pozvala Belivuka

Sudija je saopštila da se prelazi na iznošenje odbrana okrivljenih i pozvala Veljka Belivuka da izađe za sudsku govornicu.

Sudija: Vi ste već iznosili odbranu, da li ostajete pri svemu što ste izjavljivali?

Belivuk: Apsolutno ostajem pri svemu.

Sudija: Izvolite.

Belivuk: Imali smo preko 100 ročišta, izveden je veliki broj dokaza, ja ću danas da se osvrnem na sve što ide nama u korist. Zaparala mi je ušli rečenica advokatice Vesne Golubović, da broj ubistava koja je počinila ova grupa njoj nije po ukusu, koji bi broj bio bilo kome po ukusu. Mi nismo počinili ni jedno.

Belivuk je naveo da će govoriti o svedocima saradnicima i tužiocima.

Belivuk: U Crnoj Gori pohapsiše one tužioce koji su nas teretili. Tužilac Saša Ivanić je naveo da je Mirko Gligorijević prepoznao telo Aleksandra Gligorijevića. Mirko Gligorijević na zapisniku kaže da „ovo ne liči na njega“, na tim fotošopiranim fotografijama. Onda tužilac kaže „ovo je vaše“.

Sudija: Moram da vas prekinem, sve ovo ste već govorili na prethodnom suđenju. Sve to imamo u spisima, ne morate detaljno da pominjete, nego ako smatrate da ima nešto novo.

Belivuk: Ima, ima. Samo se pitam kakva se hemijska fuzija desila u mozgu tužioca da od toga da kaže da ne prepoznaje, dođe do toga da je prepoznao. Tužilac kaže potom da su u kući u Ritopeku pronađeni brojni tragovi Lazara Vukićevića, a uvidom u spise vidimo da u kući u Livadicama nema tragova. Isto tako kaže i za Marka MIljkovića. To je njihov modus operandi, da podmeću i izmišljaju dokaze. Piše da je postojala neka kriminalna grupa Principi, ja tvrdim da nije, da je postojala navijačka grupa Iz Principa, koja je brojila stotine navijača.

10.38 – Lazarov otac traži blindirane automobile

Aleksandar Šćekić, zastunik porodice pokojnog Lazara Vukićevića zamolio je sud da se oštećenom ocu pokojnog, Miloradu Vukićeviću, vrate dva blindirana automobila koja je kupio sinu.

– Automobili stoje na parkingu i propadaju, otac ih je kupio sinu i sam odvezao u policiju posle njegovog nestanka – rekao je advokat Šćekić.

Milorad Vukićević, otac pokojnog Lazara Vukićevića kratko se obratio sudu.

– Teretim ih, ostajem pri imovinskom zahtevu – kratko je rekao Vukićević.

10.36 – Advokat udovice Gorana Veličkovića: Bio je uplašen za bezbednost porodice, zato je nosio pištolj

Sudija je potom pozvala oštećene da iznesu svoja uvodna izlaganja. Prva se za reč javila advokat Vesna Golubović, koja zastupa udovicu Gorana Veličkovića, Jelenu.

– Mi smo predložili određene dokaze, pre svega na okolnost imovinskog zahteva na osnovu materijalne i nematerijalne štete. Ostajemo kod predloga da se ispita oštećena Jelena Veličković, ili da se čita, kao i pri pisanom dokazu koji se odnosi na ugovor o putovanju. Tvrdimo da je kritičnom prilikom Goran Veličković imao novac kod sebe. Ono što bih dodala je nova okolnost, a to je nematerijalna šteta, ukazala bih da je zdravstveno stanje Jelene Golubović dinamično i neizvesno. Predložili smo psihijatrijsko veštačenje, dostavićemo kompletnu dokumentaciju radi procene. Ja ne sporim, i iskreno verujem da je tužilac dostavio dovoljno dokaza za izvršenje krivičnog dela i odgovornost optuženih kojima se stavlja na teret ubistvo Gorana Veličković – navela je advokat Vesna Golubović i predložila da se pribave spisi predmeta Višeg tužilaštva u Beogradu i zapisnik o njegovom saslušanju od 30. avgusta 2019., koji mogu da utiču na otrkivanje motiva.

– Goran Veličković je bio uplašen za svoju i bezbednost svoje porodice, bio je prinuđen zbog toga da nosi oružje kada je sa porodicom jer je imao sukob sa Belivukovom navijačkom grupom. Zbog toga mu je 28. avgusta 2019. od strane policijskih službenika oduzet pištolj, dok je sa suprugom bio u piceriji, što ukazuje na to da je tražio da kupi pištolj, što je svedok saradnik Bojan Hrvatin iskoristio da ga namami. Saokrivljeni sa njim u tom predmetu je bio Vukašin Gošović, koji je nestao pre Veličkovića i njegova sudbina nije poznata – dodala je zastupnica porodice Veličković, navodeći da ne želi okrivljenima da imputira novo ubistvo.

– Ništa optimističnije od okrivljenih nisam čula, nego da su svi oštećeni u nekom bekstvu i da mi ovde učestvujemo u nekoj farsi – zaključila je advokat Vesna Golubović.

10.22 – Sudija Avramović prvo pozvala optuženog Stošića

Sudija Zorica Avramović prvo je pozvala optuženog Aleksu Stošića da izađe za govornicu, jer je protiv njega posutpak bio privremeno razdvojen, a danas je ponovo spojen.

Sudija: Ima li izmene u vašim ličnim podacima?

Stošić: Nema.

Sudija: Da li ste razumeli šta vam se stavlja na teret, da li priznajete krivično delo?

Stošić: Ne priznajem ni jedno krivično delo, izneću odbranu.

10.10 – Prisutni svedoci saradnici, otac Lazara Vukićevića…

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo da proziva prisutne kako bi utvrdilo da li su svi došli, i kako bi suđenje moglo da počne.

Prisutna su dva tužioca, potom svedoci saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, kao i optuženi, njihovi advokati i zastupnici žrtava.

U sudnici je prisutan i otac Lazara Vukićevića. Od optuženih nije prisutan samo Boris Karapandžić koji se brani sa slobode, ali je protiv njega iz zdravstvenih razloga postupak privremeno razdvojen.

DA LI ĆE SE SAZNATI ISTINA: Ubistvo „ŠKALJARCA“ nerešeno i posle 2 I PO GODINE

9.54 – Optuženi stigli u Specijalni sud

Optuženi koji borave u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu u Bačvanskoj ulici, prebačeni su u maricama u pratnji Žandarmerije u zgradu suda u Ustaničkoj ulici, uz sirene i povremenu obustavu saobraćaja na celoj trasi kojom su prevoženi.

U sud su stigli advokati i optuženi koji se brane sa slobode.

Prvi koji bi danas trebalo da iznese odbranu je optuženi Veljko Belivuk, koji je najavio da ne želi da odgovara na pitanja, a posle njega i ostali optuženi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter