Izvor: Kurir
15.07.2024 u 08:12
0

JOŠ UVEK NIJE OTKRIVEN MOTIV NAPADA: Evo šta je nađeno u napadačevom automobilu

Tomas Kruks, mladić koji je pucao na Donalda Trampa radio je u kuhinji staračkog doma samo nekoliko minuta vožnje od ulice u kojoj je živeo, tvrdi BBC.

Tomas Metju Kruks je završio srednju školu Betel Park 2022. godine.

– Želimo da uputimo naše iskrene želje za brz i potpuni oporavak Trampu i onima koji su prisustvovali subotnjem događaju i onima koji su fizički povređeni ili emocionalno pogođeni ovim tragičnim događajem – navodi se u saopštenju škole.

KAKO SE ODVIJAO POKUŠAJ ATENTATA? Novinar BBC-ja postavio KLJUČNO PITANJE

NBC news navodi da je Kruks bio među više od deset učenika koji su te godine dobili nagradu za matematiku i nauku, a njegov kolega iz srednje škole Džejson Koler rekao je da je Kruks bio usamljenik koga su mnogo maltretirali u srednjoj školi.

Kako je rekao, Kruks je stalno nosio lovačku odeću i ismevali su mu se zbog načina na koji se oblači. Često je sedeo sam za ručkom.

Čovek koji živi u Kruksovoj ulici rekao je da je bio šokiran kada ga je probudila vest da je komšija odgovoran za pokušaj atentata.

– To je apsolutno ludo – rekao je Endru Blanko.

Blanko je rekao da je većina ljudi u bloku druželjubiva, ali je retko viđao ili razgovarao sa bilo kim u Kruksovoj kući.

Dan Grzibek, demokrata koji je član veća okruga Alegeni i živi niz ulicu od kuće strelca u Betel parku, rekao je da komšije ne mogu da veruju da je ubica živeo među njima.

On je rekao da je prošle jeseni, kada se kandidovao za mesto u opštinskom veću, upoznao Kruksove roditelje dok je kucao na vrata u komšiluku.

Pentagon je potvrdio da Kruks nije imao veze sa američkom vojskom. U biračkim spiskovima Pensilvanije navodi se Tomas Metju Kruks sa istom adresom i datumom rođenja kao registrovani republikanac. Ali izgleda da je Kruks dao donaciju od 15 dolara liberalnom PAC-u na dan inauguracije 2021. godine, prema evidenciji Savezne izborne komisije.

Američke vlasti pronašle su eksplozivne naprave u Kruksovom automobilu, objavio je u nedelju Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane izvore, a u njegovoj kući pronađen je i eksploziv.

I novine i ABC Nevs su objavili da je Kruksovu pušku kupio njegov otac.

Za sada nije otkriven motiv napada.

Istražitelji su zaplenili pušku AR-15 nakon atentata na Trampa i veruje se da je oružje korišćeno u pokušaju atentata, objavili su Njujork tajms i Vašington post.

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi kolt. Puška je po izgledu skoro identična jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska.

Za razliku od vojne verzije, AR-15 nije sposoban za kontinuiranu vatru, ali iskusni strelci i dalje mogu ispaliti veliki broj hitaca za vrlo kratko vreme.

Vatrena moć puške varira u zavisnosti od proizvođača. Oružje se može kupiti na mreži u Sjedinjenim Državama za oko 1.000 dolara. AR-15 se pokazao kontroverznim poslednjih decenija nakon što je korišćen u nekoliko masovnih pucnjava u SAD.

Oružje je bilo zabranjeno nekoliko godina, ali je dostupno od 2004. godine.

Aktivisti za prava na oružje tvrde da milioni Amerikanaca koriste oružje kao lovačke puške, za samoodbranu ili u streljani.

Uprkos tome, njegova upotreba u pokušaju atentata na bivšeg predsednika Trampa, koji se kandiduje da svrgne svog naslednika predsednika Džoa Bajdena na novembarskim izborima, sigurno će ponovo pokrenuti debatu o kontroli oružja u SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter