Izvor: Kurir
16.07.2024 u 10:27
0

NE IZLAZITE NAPOLJE AKO NE MORATE! Pakleni talas dostigao vrhunac

Još jedan vreo dan, a zatim od srede manji pad temperture. Jutarnja temperatura od 16 na jugu Srbije do 26 u Beogradu, a najviša dnevna od 37 do 40. U Beogradu se očekuje 40 stepeni u hladu, najviše od početka ovog vrelog talasa. Ove sedmice najprijatnije će biti u subotu.

Zemlje regiona i danas su pod meteo-upozorenjima na toplotni talas, cela Crna Gora i BiH su u crvenom, kao i delovi Hrvatske, a predviđene temperature će u nekim mestima dostizati preko 40 stepeni Celzijusa.

SLAVIMO SVETOG MUČENIKA JAKINTA: OVO je molitva za danas

Pri kraju smo ovog toplotnog talasa, u petak pad temperature od 3 do 5 stepeni, a sledeće nedelje maksimalna temperatura do 33 stepena, kaže za RTS meteorolog Goran Mihajlović.

Kako kaže i dalje ćemo imati tropske noći u velikim gradovima, pre svega u Beogradu, Novom sadu i Nišu, dok će u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biti umerenija temperatura i hladnije noći.

U Srbiji će biti pretežno sunčano i toplo vreme sa temperaturama od 16 do 40 stepeni, dok je pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom moguća ponegde u zapadnoj polovini zemlje.

Kišonosni oblaci ostaju severnije od Balkanskog poluostrva.

Duvaće slab do umeren vetar, u košavskom području i jak, jugoistočni i istočni, posle podne u Vojvodini u skretanju na severozapadni pravac.

Jezgro toplog vazduha biće iznad Beograda, Kragujevca, Loznice.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i veoma toplo, sa umerenim vetrom i temperaturama do 40 stepeni.

Na ulicama će biti mnogo tolije. Zato, izbegavajte duži boravak na otvorenom.

Mogući poremećaji sna i smanjenje radne sposobnosti

Nepovoljna biometeorološka situacija pojačaće uobičajene tegobe kod hronično obolelih i osetljivih osoba, pa im se savetuje oprez, pridržavanje saveta lekara, smanjenje fizičkih aktivnosti i primena adekvatne zaštite od UV zračenja.

Od meteoropatskih reakcija mogući su poremećaji sna i smanjenje radne sposobnosti. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje pojačana koncentracija.

Istovremeno, RHMZ upozorava na veoma izražen toplotni talas, uz manjak padavina, koji se nastavlja i u prvoj polovini ove sedmice, kada će u većini mesta maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama.

Pažljivo slušajte savete pre svega lekara: nosite laganu odeću, redovno pijte terapiju i dosta tečnosti, i ne izlazite napolje ako ne morate.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter