Izvor: SPUTNIK
16.07.2024 u 18:39
0

LAVROV JASNO PORUČIO: Zapad ignoriše Dejtonski sporazum

Vašington zahteva bespogovornu poslušnost od svojih saveznika, čak i ukoliko je to u suprotnosti sa njihovim nacionalnim interesima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji predsedava Savetom bezbednosti UN.

„Mnoge zemlje, predstavljene u ovoj sali, ne priznaju ključni princip Povelje UN: suverenu jednakost svih država. SAD su odavno preko svojih predsednika proglasile sopstvenu izuzetnost. To izražavaju i u odnosu prema saveznicima od kojih Vašington zahteva bespogovornu poslušnost, čak i ako to šteti njihovim interesima“, naglasio je diplomata.

Lavrov je podsetio da Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti Zapad tumači iskrivljeno i selektivno, polazeći od toga kakve su instrukcije stigle iz Bele kuće.

„Mnoge rezolucije SB UN se potpuno ignorišu. Na primer, rezolucija 2202 kojom su odobreni Minski sporazumi o Ukrajini, rezolucija 1031 koja je podržala Dejtonski sporazum za mir u BiH“, naveo je Lavrov tokom debate na temu „Multikultularna saradnja u interesu formiranja pravednijeg, demokratskog i održivog svetskog poretka“.

S tim u vezi, diplomata je podsetio na roman Džordža Orvela „Životinjska farma“ gde je autor pisao: „sve životinje su jednake, ali su neke jednakije od drugih“. Lavrov je to uporedio sa savremenim dešavanjima gde neslaganje sa hegemonom i zaštita svojih nacionalnih interesa rezultiraju sankcijama i statusom izgnanika.
Ministar je takođe istakao da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena u zabludi misleći da u novom globalnom ratu neće stradati SAD, nego njihovi saveznici u Evropi. On je podsetio da je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao da SAD ne teže trećem svetskom ratu.
„U ime predsednika SAD Kirbi je rekao da bi to imalo užasne posledice po evropski kontinent – frojdovski lapsus. U Vašingtonu su sigurni da od novog globalnog rata neće stradati Amerika, nego njeni saveznici u Evropi“, primetio je Lavrov.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter