Izvor: SPUTNIK
16.07.2024 u 19:53
0

VELIKO NAMETANJE ANTIRUSKOG LUDILA: Zapadni „lideri“ kojima je narod okrenuo leđa aktiviraju plan B

Forum Evropske političke zajednice koju je pokrenuo Emanuel Makron ima dvostruku ulogu. S jedne strane to je platforma na kojoj Zapad servira antirusku politiku, a sa druge je to „sigurna zona“ za lidere poput Makrona, koji su doživeli debakl u svojim državama. Ovako oni ostaju sa svojom politikom u igri - na spoljnom planu.

Ovo je ocena diplomate i bivšeg ambasadora Zorana Milivojevića uoči novog sastanka Evropske političke zajednice (EPZ) koja je 2022. godine osnovana pod palicom francuskog predsednika. S obzirom da Makron više ne povlači konce ni u samoj Francuskoj, postavlja se pitanje -da li je EPZ danas uopšte kredibilna?

Promašeni ciljevi

Makron je ovaj formum pokrenuo ubrzo posle izbijanja sukoba u Ukrajini sa ciljem da obezbedi platformu za koordinaciju politike među evropskim državama, i podstakne politički dijalog i saradnju u cilju rešavanja pitanja od zajedničkog interesa, kao što je jačanje bezbednost itd.
Ispostavilo se, međutim, da je suština Makronove „platforme“ da u sukobu u Ukrajini postoji samo jedan krivac, a da to nije Kijev. To je ujedno bila i politika koju je Makronova stranka vodila i na unutrašnjem planu u Fracuskoj, a koja je na nedavnim izborima u toj državi izgubila podršku građana.
U to ime, ostaje takođe i diskutabilno koliko je narušen autoritet projekata EPZ, kada su vođe i osnivači izgubili legitimitet u svojim zemljama?
Milivojević smatra da je uloga EPZ dvostruka, jer je on na neki način trenutno mehanizam koji funkcioniše u vakuumu dok nema institucija Evropske unije, a nema ni jasnog stava kako će EU delovati ubuduće imajući u vidu da se stvari na ukrajinskom frontu odvijaju nepovoljno za Zapad.
LAVROV JASNO PORUČIO: Zapad ignoriše Dejtonski sporazum

Platforma za zapadnu strategiju

„To je forum na kome Zapad ima priliku da promoviše svoju politiku mimo Evropske unije, i među zemljama koje nisu članice EU. Takođe je vezano i za dešavanja u Ukrajini i za njihove strateške ciljeve. To je smisao EPZ u ovom trenutku. Ona je inače i bila zamišljena kao drugi prsten EU koji je trebalo da obuhvati i zemlje i prostore van EU i sad tako funkcioniše,“ kaže Milivojević.
Ujedno, dodaje on, ovo je na neki način i prilika da se promoteri politika koje su poražene u nacionalnim državama, kao što je to slučaj u Francuskoj i Nemačkoj, ostave u političkom ringu.
„Što se tiče Makrona i Olafa Šolca čije su politike, ispostavilo se, neuspešne u njihovim državama, ovo je njima prilika da prosto ostanu u političkoj igri koja će biti pre svega platforma za promociju zapadnih ciljeva jer drugi forum ovog tipa Zapad nema,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Drugim rečima, dodaje Milivojević, EPZ je prostor u okviru koga Zapad može nesmetano da nastavi politiku koja se svodi na podršku Ukrajini i da održe ostatak država u Evropi na toj liniji.

Promocija neuspele politike

„Ako uzmemo Makrona za primer, on je na unutrašnjem planu izgubio tako da mu jedino kao političaru ostaje taj spoljni plan na kome će pokušati da zadrži neki nivo i svoje politike i svoje političke karijere. Ali, na neki način i Fracuske u nekom aktivnom odnosu,“ smatra Milivojević.
Inače, ovo je četvrti sastanak od osnivanja foruma i održava se u Londonu a učestvovaće više od 45 lidera država i entiteta, među njima će biti i srpski predsednik Aleksandar Vučić.
Vučić je rekao da ga očekuje niz bilateralnih sastanaka, kao i sastanci sa premijerom Holandije Dikom Šufom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter