Izvor: alo
17.07.2024 u 09:39
0

GORI NEBO, GORI ZEMLJA: Kraj toplotnog talasa tek za dve nedelje, za ovaj klimatski ekstrem „kriv“ jedan fenomen

Temperature ne padaju ispod 30°C ni noću, što dodatno otežava situaciju

Ovih dana Evropa se suočava s istorijskim toplotnim talasom koji se proteže kroz jul, a najviše pogađa Balkanski poluostrvo i Istočnu Evropu.

Da toplotni talas „neobično dugo traje“, ranije je izvestio i DHMZ, a popuštanje vrućina očekuje se tek u drugom delu sedmice. Prema meteorolozima Severe Weather Europe, službeni kraj toplotnog talasa može se očekivati tek za dve sedmice.

Temperature ovih dana redovno prelaze 40°C, stvarajući ekstremne uslove i preteći zdravlju i sigurnosti stanovnika. Prema objavljenoj karti najviših zabeleženih odstupanja od prosečnih temperatura, najviše na udaru vrućina je upravo Balkan, kao i područje oko Crnog mora, piše Večernji.

U Srbiji je Vršac zabeležio najvišu minimalnu temperaturu ikada, sa izmerenih +31,2°C ujutro. Beograd je takođe beležio rekordne minimalne temperature, dok su slične ekstremne vrednosti zabeležene i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji, Albaniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Grčkoj. Temperature ne padaju ispod 30°C ni noću, što dodatno otežava situaciju.

NASLOVNE STRANE ŠTAMPANIH IZDANJA: Prelistavanje štampe za sredu, 17. jul 2024. godine

„Ovakav stalni meteorološki obrazac nastaviće se u celoj Evropi do početka sledeće sedmice, sa daljim jačanjem blokirajuće visoke temperature iz mediteranske regije u istočnu Evropu, zahvaljujući toplotnoj kupoli koja se uspostavlja visoko“, objašnjavaju, dodajući da toplotna kupola inače je prisutna svake godine i da su upravo one uzroci toplotnih talasa.

One zapravo zarobljavaju toplinu nad određenim područjem, stvarajući stabilne i suve uslove, sprečavajući cirkulaciju vazduha što omogućava kontinuirano zagrevanje. Rezultat su temperature koje su 8-10°C iznad proseka za ovo doba godine, što dodatno povećava rizik od suša i požara, posebno u južnim delovima Balkana.

„Toplotna kupola deluje poput poklopca na loncu. Opsežna toplotna kupola hvata znatno topliju vazdušnu masu na svim nivoima ispod, gurajući njene slojeve prema tlu. Zbog toga vazdušna masa postaje suva i značajno se zagreva kako dolazi do najnižih nadmorskih visina“, objašnjavaju.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter