Izvor: kurir
17.07.2024 u 11:05
0

ALBANKA KOJA JE USMRTILA BRATA I SESTRU U HRVATSKOJ PUŠTENA IZ PRITVORA: Porodica očajna, oglasili se PRETUŽNOM porukom (FOTO)

Albanka Klevisa Imeri (29), koja je u aprilu na području Ratca okrivljena za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli 21-godišnji Stjepan Đerek i 19-godišnja Katarina Đerek, puštena je iz istražnog zatvora da se brani sa slobode. To je odluka sudije Županijskog suda u Dubrovniku Dubravke Đivanović od 10. jula.

Istražni zatvor je Albanki bio određen zbog opasnosti od bega, a Đivanović je u svojoj odluci o puštanju potvrdila da takva opasnost i dalje postoji. Uprkos tome, određena joj je kaucija od 70.000 evra.

Ogorčena porodica poginulih pokrenula je peticiju, tražeći pravdu za Stjepana i Katarinu. Peticija je dosad prikupila više od 3000 potpisa.

Sud: Mogla bi da napusti teritoriju Republike Hrvatske

„Optužno veće smatra kako i dalje postoji osnova za istražni zatvor, radi koje je istražni zatvor optuženoj i određen i produžen. Naime, optužena je državljanka Republike Albanije, nije ni rodbinski ni poslovno vezana uz RH pa bude li se nalazila na slobodi mogla bi da napusti teritoriju RH i da ostane da nesmetano živi i radi u državi čija je državljanka jer Republika Albanija nije članica EU i nije u obavezi da izručuje svoje državljane.

Ipak, s obzirom na činjenicu da se optužena nalazi u istražnom zatvoru od 12. aprila 2024., dakle gotovo tri meseca, optužno veće smatra kako se ista svrha radi koje je istražni zatvor produžen može ostvariti i blažim merama i to određivanjem kaucije u iznosu od 70.000 evra u gotovom novcu koje, ukoliko bude uplaćeno, može zameniti istražni zatvor uz izricanje mera opreza“, stoji u odluci suda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @viktorderek

Nepropisno preticala

Nesreća se dogodila 9. aprila oko 20:40 u mestu Ratac i u njoj su učestvovala tri vozila. Do nesreće je došlo kada je Imeri vozilom slovačkih registarskih oznaka započela nepropisno da pretiče vozilo ispred sebe, zbog čega je došlo do frontalnog sudara s ličnim vozilom makarskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smera upravljao 21-godišnji Stjepan.

Usled sudara na mestu događaja smrtno su nastradali Stjepan i Katarina, dok je Imeri zadobila lakše telesne povrede, saopštila je tada PU dubrovačko-neretvanska. Ona je 11.aprila puštena iz bolnice i uhapšena, a 12. aprila je premeštena u istražni zatvor.

Brat preminulih: Oprostite, sudija, ali nama nije jasno

Brat preminulih objavio je status na Fejsbuku povodom cele situacije.

BUDVA OSTALA BEZ STRUJE: Drama u Crnoj Gori, metropola turizma bez električne energije

Dragi prijatelji,

dana 09. aprila 2024. naš svet se zauvek promijenio. To je bio dan kada smo u teškoj saobraćajnoj nesreći moja majka i ja ostali bez Katarine i Stjepana. Prisiljeni smo da podelimo sa vama bolne činjenice koje su izašle na videlo nakon odluke Opštinskog suda u Dubrovniku i veštačenja sudskog saobraćajnog veštaka.

Nesreća u kojoj su poginuli moj brat i sestra dogodila se u blizini Slanog. Moj brat Stjepan vozio je automobil VW Golf, dok je optužena dvadesetdevetogodišnja Klevisa Imeri upravljala automobilom BMW XM. Prema nalazu sudskog veštaka, optužena je prilikom udara vozila vozila 90 km/h, a Stjepan 40 km/h. Naglašavam – u trenutku sudara, što znači kako je njena brzina bila puno veća pre nego je izazvala nesreću preticanjem koje je rezultiralo frontalnim sudarom i smrtonosnim posledicama. Prema veštačenju, moj je brat vozio prema propisima.

Advokat optužene naveo je kako iz pijeteta prema žrtvama nisu prigovarali na to što je Imeri u istražnom zatvoru, ali sada tvrde kako je produženje istražnog zatvora rezultat pritiska javnosti i medija i da je lažno navedeno kako je vozila 170 km/h.

Smatramo kako ove tvrdnje ne menjaju činjenice o obesti i bezobzirnosti vozača, koje su i jasno dokumentovane. Svedočanstvo vozača automobila Pežo kojeg je optužena preticala dodatno je osnažilo naše tvrdnje. Svedok je izjavio kako su se dva vozila kretala iza njega, jedan Mercedes i BMW optužene, koja je bez da se uveri u bezbednost, nepropisno započela preticanje. Prilikom preticcanja uletela je u „makazice“ između automobila svedoka i vozila u kojem su se nalazili Stjepan i Katarina, što je rezultiralo frontalnim sudarom.

„Ovaj tragičan događaj ne sme da prođe neopaženo i bez pravedne kazne“

Uprkos svim jasnim dokazima, sud donosi odluku da se optužena pusti iz istražnog zatvora uz kauciju od 70.000 evra, nakon samo tri meseca pritvora. Iako je prvobitno zbog mogućnosti bega i pritvorena, iz nama nepoznatog razloga odluka se menja i daju se tzv. maksimalne mere iako se okolnosti nisu promenile! Sudija Dubravka Đivanović navodi: „Optužena je državljanka Republike Albanije, nije ni rodbinski ni poslovno vezana uz RH, pa bi mogla, bude li se nalazila na slobodi, da napusti teritoriju Hrvatske i da ostane nesmetano da živi i radi u državi čija je državljanka jer Albanija nije članica EU i nije u obavezi da izručuje svoje državljane…“ Potom sudija nastavlja: „Istražni zatvor se može ostvariti blažim merama i to određivanjem kaucije u iznosu od 70.000 evra u gotovom novcu koje, ukoliko bude uplaćeno, može zameniti istražni zatvor.“

Oprostite, sudija, ali nama nije jasno! Ako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bega i izbegavanja odgovornosti, kako je moguće da ta opasnost više ne postoji? Kaucija ne garantuje kako dotična neće pobeći i napustiti zemlju nelegalnim putem. Ova odluka ne pruža sigurnost ni pravdu, već joj omogućava da izbegne odgovornost!

Ovaj tragičan događaj ne sme da prođe neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije i odgovarajuću kaznu za optuženu kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih tragedija. Našeg Stipu i Katu ništa neće vratiti, ali želimo pravdu za njih!

Vaša podrška nam je neophodna, molimo vas da podelite objavu i pomognete da ubuduće osiguramo da odgovorni snose posledice za svoje postupke. Pozivamo vas da zajedno podignemo svest o važnosti sigurnosti u saobraćaju i poštovanju zakona.

Neka sećanje na Katu i Stipu, njihov osmeh, ljubav i dobrotu zauvek živi u našim srcima.

Počivajte u miru, dragi naši.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter