Izvor: Dodik
17.07.2024 u 18:26
0

DODIK IZNEO SVOJ STAV: „Tužilaštvo BiH nije uspelo da dokaže da sam prekršio odluke navodnog visokog predstavnika“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je činjenica da Tužilaštvo BiH nje uspelo da obrazloži suštinu optužnog zahteva protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

„To što tužilaštvo ne može da obrazloži da sam ja prekršio odluke visokog predstavnika (Kristijana Šmita) govori o tome koliko je ovaj proces sumnjiv“, rekao je Dodik novinarima nakon ročišta održanog u Sudu BiH.
„Činjenica da Sud nije prihvatio da Kristijan Šmit svedoči govori o tome da se želi zaštiti nepravo“, rekao je Dodik i ukazao na činjenicu da se Lukić i on terete da nisu ispoštovali odluku Šmita, a kada, kaže, pitaju za te odluke o tome se ne raspravlja.
Dodik je zahvalio pravnom timu na preciznosti i stručnosti, jer, kako je istakao, ovo je primarno politički proces i sve što smo mogli danas da vidimo ukazuje na to.
Ukazao je da činjenica da Sud nije prihvatio svedočenje Šmita i nekih profesora prava sa Zapada govori da se nepravno želi zaštiti ta ličnost.
„Proces prati hajka u medijima u FBiH, mržnjom prema svemu što dolazi iz Srpske, stvaraju hajku u kojoj sam čak pročitao da bih i ja mogao da ostanem bez uveta“, rekao je Dodik.
U takvoj atmosferi linča, kaže, u delu medija u Federaciji je jasno da je ovde politički proces, jer nemamo imenovanog visokog predstavnika.
„On (Šmit) nema pravo da donosi zakone, nema prava na bonska ovlašćena… Ovo je bio značajan dan u kome je pokazano puno besmisla“, rekao je Dodik.
Nekome se, primetio je, očito žuri, neko hoće presudu političkog karaktera.
„Dovedeni smo u zatvoreni, blindirani prostor bez klimatizacije, zašto to radite, zbog čega, zašto ponižavate Srpsku do te mere. A zašto smo mi krivi što vi nemate klimatizaciju. dakle ovo će imati i ima reperkusije na samu BiH“, rekao je Dodik govoreći o uslovima u kojima je održano današnje ročište.
Za dokument MIP-a koji se našao u spisima suda je rekao da nije MIP BiH taj koji određuje status visokog predstavnika, već ankes 10 Dejtonskog sporazuma.
Istakao je i da nije slučajno što su u ovom procesu ostali samo Bošnjaci, koji uporno brane Šmita, koji je prolazan.
Pozivanje Suda BiH na diplomatski status Šmita, Dodik je rekao da bi, ako ima diplomatski status, morao sam da se pozove na taj status da ga ne pozovu na Sud, što on nije uradio, već to tumači Sud.
„Zar je moguće da sramna BiH koja hoće nešto da bude, brani stranca, a osuđuje svog državljana? Sve i jedna ozbiljna država štiti svoje državljane“, zaključio je Dodik.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter