Izvor: sputnik
20.07.2024 u 16:55
0

IZVOR NETRPELJIVOSTI TURSKE I GRČKE: Erdogan nije za federalno rešenje pitanja Kipra već je za „rešenje“ dve države

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska podržava rešenje „dve države“ za Kipar, dodajući da federalno rešenje nije moguće.

Erdogan je, na ceremoniji u severnom delu podeljene Nikozije, koji je pod turskom kontrolom, a povodom 50. godišnjice zauzimanja dela ostrva od strane turskih snaga, rekao da je Ankara spremna da pregovara i konačno postigne mir i rešenje za Kipar, prenosi Anadolija.
On je ocenio da su kiparski Grci „jasno“ pokazali da „nemaju nameru“ da dele političku moć ili prirodne resurse sa kiparskim Turcima na ostrvu.
Na Kipru se danas obeležava 50 godina od turske invazije na to ostrvo.
Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kipra jutros u 05.30 sati, označavajući vreme kada je počela turska invazija 1974. godine, prenosi Kiprus mejl.
LOŠE VESTI ZA UKRAJINSKE SNAGE NA FRONTU: Veliki gubici u ljudstvu, zapadna tehnika nemoćna
„Ovo je težak dan za sve. Dan sećanja, dan za odavanje počasti svima koji su se borili i žrtvovali da bi Republika Kipar mogla da postoji danas“, izjavio je kiparski predsednik Nikos Hristodulides tokom komemoracije poginulima u Kokinotrimitiji.
Hristodulides je rekao da je Turska i dalje odgovorna za kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava, dodajući da Kipar mora ponovo da bude ujedinjen.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis trebalo bi da prisustvuje događajima i na jugu i na severu podeljenog ostrva.
Micotakis večeras treba da prisustvuje skupu povodom obeležavanja onoga što kiparski Grci nazivaju „crnom godišnjicom“.
Spor između kiparskih Grka i kiparskih Turaka traje decenijama, i pored niza diplomatskih napora da se postigne rešenje.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter