Izvor: 24 sedam
22.07.2024 u 11:54
0

KAKO SE ZAŠTITI OD PROVALNIKA DOK TRAJE GODIŠNJI ODMOR:Ovo su saveti šta da uradite pre nego što krenete na put

Bilo bi poželjno da preduzmemo neke korake kako bismo "odbili" provalnike od ideje da opljačkaju naš stan

Sezona godišnjih odmora po pravilu je i sezona provala u stanove, budući da se u to doba putuje bar na 10 do 15 dana.

Kako ne bismo doživeli neprijatno iznenađenje po povratku sa mora, planine, banje, bilo bi poželjno da preduzmemo neke korake kako bismo „odbili“ provalnike od ideje da opljačkaju naš stan.

Iz MUP-a Srbije savetuju da se pre napuštanja stana obavezno provere i zatvore svi prozori, vrata podruma ili garaže, a ulazna vrata stana obavezno zaključaju.

– Nemojte uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput merdevina ili sanduka, savetuju iz MUP-a i dodaju da se vredni predmeti ne ostavljaju na vidnim mestima.

Prema savetima iskusnih policajaca, pre svega ne treba dati jasne signale da nikoga nema kod kuće duži period. Dakle, nemojte spuštati roletne skroz kako ne bi tako stajale danima čime bi se lopovima dalo do znanja da nikoga nema u kući. Može čak da se ostavi i upaljena neka led sijalica, koja ne troši puno struje, ali stvara utisak da je uveče neko kod kuće.

Pre svega toga poželjno bi bilo obezbediti stan sigurnosnom bravom, sigurnosnim vratima, pa čak i alarmnim sistemom, ako se ima mogućnosti. Sigurnosne kamere takođe odbijaju lopove.

Pošto se zna da ne postoje vrata i brava koju iskusan lopov ne može da obije, da bismo smanjili štetu koju nam može prouzrokovati krađom, bilo bi dobro vrednosti držati u sefu. Ljubomir Knežević iz odseka za suzbijanje teških krađa u PU Beograd još prošle letnje sezone je davao savete, te istakao da već neko vreme tehnika i kućni aparati nisu primamljivi za krađu, već je fokus na nakitu, novcu i skupim satovima.

Osim što je poželjno obezbediti fizički stan, tako je dobro i organizovati da vam neko povremeno obilazi stan, kako bi se stvorio makar privid da nekoga ima, da se prozori otvaraju i zatvaraju. Ako je u pitanju kuća, bilo bi dobro da neko od komšija zaliva cveće, uzima poštu iz sandučeta.

Savetuje se takođe da ne obaveštavate ljude na društvenim mrežama da ste na putu, već sačekajte sa objavama sa putovanja, kada se vratite kući.

Provalnici takođe imaju svoje metode da utvrde da li su vlasnici kod kuće, a jedan do njih je da zalepe selotejp preko brave i tako ustanove da li je neko otključavao vrata. Zato je dobro da neko obilazi vaš stan, a ukoliko primeti bilo šta sumnjivo da odmah alarmira policiju. Osim selotejpa preko brave, mogu da pomere otirač pa da vide da li ga je neko vratio u prvobitan položaj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter