Izvor: Euronews
29.07.2024 u 07:41
0

KO JE PODNEO PRIJAVU ZA GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK: Menadžeri, direktori, inženjeri, ekonomisti i pravnici

Menadžeri, direktori, inženjeri, ekonomisti i pravnici: Ko je sve podneo prijavu za godišnji porez na dohodak

Ono koji su u Srbiji u 2023. ostvarili dohodak veći od 4,2 miliona dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u toj godini, imaju obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak građana.

Poreska uprava primila je ukupno 29.667 prijava za obračun godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu.

Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2023. godini ostvarili dohodak veći 4.269.564 dinara.

U prošloj godini Poreska uprava je primila ukupno 29.810 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu. Tu obavezu imali su oni koji su u 2022. ostvarili dohodak veći od 3.719.376 dinara.

Za 2023. godinu bilo je 143 prijave manje nego za 2022. godinu.

„Jedne godine primanja pređu granicu, druge se spuste“

Među 29.667 onih čiji je dohodak u 2023. bio veći od 4,2 miliona je i jedan 55-godišnji Beograđanin koji za Euronews Srbija kaže da je sa primanjima na samoj granici plaćanja godišnjeg poreza na dohodak.

Dodaje da jedne godine njegova primanja pređu tu granicu, a druge se spuste.

On kaže da je preduzetnik i uz to je stalno zaposlen kod jednog poslodavca.

„Ja sam na samoj granici, a paradoks je taj da sam ostvario zaradu na koju sam platio ekstra profit a realno je nisam prihodovao. To znači da sam izdao fakture a dužnici nisu u prošloj godini isplatili svoje obaveze prema meni jer nisu imali novac, pa sam ja platio ekstra profit iako nisam prihodovao“, rekao je on.

Smatra da bi trebalo podići granicu za plaćanje tog poreza.

„U Evropi je bila velika inflacija, evro je obezvređen zbog krize. U Srbiji su plate zvanično porasle u evrima ali je pala kupovna moć. Mislim da tu granicu treba povećati na 50.000 evra, odnosno na oko šest miliona dinara“, kaže on.

Najviše milionera u Beogradu, najmanje u Nišu

Najviše prijava za 2023. godinu, ukupno 19.675, podneto je od fizičkih lica sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, zatim sa teritorije Novi Sad – ukupno 6.085 prijava, Kragujevca – ukupno 2.222 prijava i teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Niš – 1.685 prijava.

Kako je ranije saopštila Poreska uprava, prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 miliona dinara do oko 1,7 milijardi dinara.

Dodaje se da su čak 69 odsto iz ove grupe obveznici sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd od čega je tri odsto stranih državljana.

Najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i  pravnik.

Od ukupnog broja poreskih obveznika 90 odsto je muškog pola.

Poreska uprava je navela da se, drugu godinu zaredom, godišnji porez na dohodak građana obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa uz ponuđenu unapred popunjenu poresku prijavu od strane Poreske uprave.

Ovakva praksa poreskim obveznicima značajno olakšava popunjavanje i podnošenje poreske prijave i smanjuje troškove administriranja.

Poreske prijave se podnose isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave ePorezi, na Obrascu PP GPDG.

Sagovornik Euronews Srbija je pohvalio poresku administraciju  jer je ove godine prilično lako prijavio porez jer su već sve njegove podatke imali u elektronskoj formi .

„Posle prijave sam čekao rešenje i platio“, dodaje on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter