Izvor: SPUTNIK
30.07.2024 u 21:48
0

KONFUZIJA U SARAJEVU: Ni sami ne mogu da dogovore novu antisrpsku akciju

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković ne može da pokrene suspenziju Sporazuma o policijskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije, osim ako tako ne odluči Predsedništvo BiH, kaže profesor Srđan Perišić. Međutim, ni lideri u Sarajevu ga ne podržavaju.

MUP Srbije i MUP Republike Srpske, objašnjava Perišić, imaju odvojene sporazume koje su međusobno potpisali a koji nemaju veze sa sporazumom o kome Konaković govori i na koji je reagovao nakon što je MUP Srbije najavio, pa odustao, od raspoređivanja nekoliko svojih pripadnika na područje Republike Srpske.
Odvojeni sporazumi
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je ranije da je bila planirana saradnja policija Srbije i BiH tokom turističke sezone, ali se odustalo zbog političkih reakcija iz Sarajeva kojima se problematizuje navodno narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine zbog Sporazuma.
Dr Srđan Perišić, geopolitički komentator i stručnjak za bezbednost, objašnjava da ima nekoliko elementa u ovom događaju i između ostalog podseća da BiH nema zajedničku policiju, već da svaki entitet ima svoju.
„Ministarstva spoljnih poslova Srbije i BiH su 2010. godine potpisali sporazum o policijskoj saradnji dve države u kome je precizirano da je moguća i potrebna saradnja širokog spektra, a ne samo na nivou turističkog elementa. Pored tog sporazuma i nezavisno od njega, postoji niz sporazuma koje sue potpisali MUP Srbije i MUP Republike Srpske o saradnji gde je precizirana i saradnja u vreme turističke sezone,“ kaže Perišić.
Upravo iz ovog razloga naš sagovornik kaže da je ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izašao iz svojih zakonskih i ustavnih okvira kada je najavio da će suspendovati pomenuti sporazum.
BUKTI ŠUMSKI POŽAR KOD SUTOMORA: 4 vatrogasna vozila na terenu

Može da reaguje samo Predsedništvo BiH

„Formalno – pravno Konaković ne može bez saglasnosti Predsedništva BiH da donese odluku o suspenziji ovog sporazuma, jer je Predsedništvo BiH nadležno za sprovođenje i vođenje spoljne politike BiH, a ne Savet ministara a pogotovu ne Ministarstvo spoljnih poslova BiH, jer je ono samo izvršni organ. Dakle, i 2010. godine kada je potpisan taj sporazum Predsedništvo BiH je dalo saglasnost za potpisivanje tog sporazuma a MSP samo da ga sprovede. Tako da ne može Konaković da donosi nikakve odluke oko suspenzije tog sporazuma,“ ističe Perišić.
On smatra da je Konaković ceo odgađaj iskoristio za ličnu političku promociju kako bi se dodvorio nekim strukturama u opštoj hajci koja se vodi protiv specijalnih veza RS i Srbije.
„Njegovo ponašanje nije u skladu sa zakonom i protivno je Ustavu BiH. On koristi momenat kad je u BiH na snazi faktička blokada zajedničkih institucija samim tim i Predsedništva BiH i daje sebi za pravo da se tako ponaša i daje ovakve izjave. Iskreno mislim da je i MUP Srbije pogrešio jer je odustao od slanja 15 policajaca koji je trebalo da se priključe policiji RS u turističkoj sezoni što je Konakoviću dodatno dalo vetar u leđa,“ zaključuje Perišić.
Inače, praksa da se u vreme turističke sezone vrši razmena policajaca sa zemljama koje su potpisale takve ugovore je odavno zaživela , tako da nije neobično, recimo, u Hrvatskoj videti u patroli hrvatskog policajca sa kineskim ili nešto slično u regionu.
Konaković je u nedelju rekao da će inicirati ukidanje Sporazuma o policijskoj saradnji između Srbije i BiH, što je Dačić ranije ocenio kao inicijativu koja ima za cilj zaoštravanje odnosa sa Srbijom.
Konaković je zatim uputio otvoreno pismo Ivici Dačiću u kom je naveo da ne može da se govori o saradnji policija dve države dok „policijske i pravosudne strukture Srbije kriju desetine ratnih uzločinaca koje traži BiH“. Dačić je uzvratio pitanjem za Kokanovića i sve ostale, koliko hiljada mudžahedina krvavih ruku kriju dajući im državljanstva posle rata u BiH i „u koliko su terorističkih napada u svetu učestvovali ljudi sa pasošem BiH a u koliko sa srpskim“.

Konaković se dodvorava javnosti

Dačić je istakao i da nema nameru da raspiruje polemiku i daje bilo kakvu temu ili povod bošnjačkim političarima za napad na Srbiju, kao i da policija u regionu mora da sarađuje radi bezbednosti svih građana.
Konaković je kazao da će suspenziju Sporazuma zatražiti u sredu na Veću ministara BiH mada je izrazio sumnju da će dobiti saglasnost ministara iz Republike Srpske.
Predsednik SDA BiH Bakir Izetbegović ocenio je, u međuvremenu, da BiH mora imati dobro saradnju sa Hrvatskom i Srbijom, a da ministar Konaković postaje problem za BiH sa svojim, kako je rekao „petljancijama i beskrajnim lažima“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter