Izvor: Alo
31.07.2024 u 11:30
0

KAKO JE UBIJEN HANIJE: Njegova smrt će ojačati duboku i neraskidivu vezu između Irana i Palestinaca

Ismail Hanije bio je deo Hamasa decenijama, a poslednjih godina vodio je političke operacije militantne grupe iz egzila, pojavljujući se kao jedan od najvidljivijih lidera grupe tokom rata sa Izraelom u Gazi

Hamas i iranski državni mediji su u sredu objavili da je 62-godišnji Ismail Hanije ubijen u Teheranu. Hamas tvrdi da je Hanije ubijen u izraelskom “udaru” na njegov stan, dok je izraelska vojska odbila da to komentariše na zahtev CNN-a.

ATENTAT NA LIDERA SUDANA: Napad izveden pomoću drona!

Još niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Smrt Hanijea je značajan udarac za Hamas u vreme kad tenzije skaču širom Bliskog istoka oko razornog rata u Gazi, te otvara ozbiljno pitanje o budućnosti pregovora između Izraela i Hamasa.

Kako je ubijen Hanije?

Hanije je protekle noći bio sa šefovima drugih regionalnih oružanih grupa koje podržava Iran, na ceremoniji polaganja zakletve za novog predsednika zemlje. On je u utorak stigao u Teheran da prisustvuje inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana koji je ranije ovog meseca pobedio na izborima. Nekoliko sati kasnije je ubijen, a u napadu je poginuo i njegov telohranitelj.

 

Ubistvo je izvedeno navođenom raketom koja je gađala njegovu privatnu rezidenciju u Teheranu, tvrde izvori saudijskog “Al Hadata” a prenosi BBC. List navodi da je projektil pogodio zgradu oko 2.00 ujutro po lokalnom vremenu, što takođe kažu iranski državni mediji.

“Fars njuz”, povezan sa Iranskom revolucionarnom gardom, navodi i da je Hanije bio stacioniran u “specijalnoj rezidenciji za veterane na severu Teherana” i da je ubijen “projektilom iz vazduha”.

Libanska agencija Al Majadin navodi da je raketa koja je pogodila Hanijeovu rezidenciju u Teheranu ispaljena iz druge zemlje.

Šta je rekao Hamas?

Dopisnik BBC-a iz Gaze Rušdi Abulof kaže da je razgovarao u sredu ujutro sa Hamasovim zvaničnicima i da su oni bili “u stanju šoka”, s obzirom na različite prikaze onog što se tačno dogodilo.

Abulof je naveo da su mnogi smatrali Hanijea “pragmatičnijim liderom” Hamasa. Dodao je da je Hanije posetio Teheran 10-15 puta otkako je postao generalni vođa grupe pre oko šest godina i da on “mora da se osećao bezbedno kad je otišao tamo”.

Šta je rekao Izrael?

Još nije bilo direktne reakcije iz zemlje u vezi smrti Hanijea, piše BBC. Ranije je Izrael rekao da želi da eliminiše lidere Hamasa.

Danijel Hagari, portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF), rekao je da “nema izmena u politici unutrašnje odbrane”.

“U ovom trenutku, IDF vrši procenu situacije. Ako se odluči o bilo kojim promenama, odmah ćemo obavestiti javnost”, naveo je on na “X”.

Šta je rekao Iran?

Iranski predsednik Masud Pezeškijan rekao je da će naterati Izrael da „zažali“ zbog „kukavičkog“ ubistva Hanije i da će Iran „braniti svoj teritorijalni integritet, poštovati ponos i dostojanstvo“.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani izrazio je saučešće povodom smrti Hanijea, opisujući ga kao “ponosnog borca”. Kanani je, kako se navodi na sajtu Ministarstva, rekao da Hanijeova krv “nikad neće biti protraćena”.

On je dodao da Iran, koji inače podržava Hamas, istražuje slučaj, ali da će Hanijeova smrt “ojačati duboku i neraskidivu vezu” između Irana i Palestinaca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter