Izvor: Alo
01.08.2024 u 13:57
0

DOVEO U PITANJE OPSTANAK SRPSKOG NARODA: Ono što je Kurti uradio našem narodu je MONSTRUOZNO

Svima se život promenio, a najviše najugroženijima jer oni ne mogu da odu do administrativnog prelaza ili do mesta gde mogu da promene novac. I deci koja primaju stipendije i nemaju mogućnost da putuju, kao i osobama sa invaliditetom.

Ovim rečima je Julija Mladenović iz Gotovuše prokomentarisala to što Srbi već pola godine, zbog zabrane od strane Aljbina Kurtija, ne mogu da koriste srpski dinar.

VUČIĆ SUTRA DOČEKUJE PREDSEDNICU SEVERNE MAKEDONIJE: Gordana Siljanovska Davkova dolazi u radnu posetu Srbiji

Srbi su, zbog ove skandalozne zabrane, primorani da putuju do Raške, Novog Pazara ili nekih drugih mesta u centralnoj Srbiji, kako bi podigli svoje plate i penzije.

– Pola godine, brate moj, ja nemam dinare u džepu. Znaš li ti koliko se mi ovde patimo? Zabranio nam je Aljbin Kurti da dišemo, isterao nam dinare iz novčanika… Moram da putujem do Raške, tamo podignem penziju, kupim lekove vratim se kući.

Svi građani sa kojima smo razgovarali, bez obzira na njihovu nacionalnost, saglasni su u oceni da se nad njima vrši zločin i da ovakvi potezi zagorčavaju život stanovništvu. Baš tako i tim rečima.

– Suvišno je pitanje kako se snalazimo, zna se, veoma nam je teško, pogotovu nama starijima. Mladi se nekako snađu. Mislim da je to zločin, pravi zločin. Ćerka moja radi, pa mi pomaže da to sredim, inače ja ne bih mogla sa svojim godinama da idem u centralnu Srbiju,  kazala je Mileva Vučić.

Šefket Bećiri iz Prištine kaže da je svestan kakav je problem nastao zbog  zabrane upotrebe srpskog  dinara.

– Kako se čovek snađe? Ako se snađeš da odeš do Raške ili do tog dela gde ima dinara, ako ne, živiš sa ovim što je nametnuto, šta ima, sa evrima. Verujem da će se dinar vratiti, jer je valuta simbol jednog naroda. Samo je pitanje vremena, rekao je on.

Projektni menadžer nevladine organizacije Aktiv Dimitrije Obrenović kaže da posle šest meseci od donošenja odluke o zabrani upotrebe dinara na Kosovu nedovoljan broj ljudi ima primanja u evrima i da je većina prinuđena da podiže novac na teritoriji centralne Srbije, zbog čega je naročito starijima otežano da dođu do svog novca.

-Poprilično je otežano koriščenje novca na severu, naročito zato što su banke premeštene izvan administrativne linije. Ko podiže novac na teritoriji centralne Srbije tu ga i troši, jer kada se već pređe toliki put, zašto da ne odu do Raške ili do Novog Pazara i da tu kupe potrebne stvari koje ovde nemaju. Zbog toga se i smanjuje potrošnja novca na severu i mnogobrojni lokali se zatvaraju zbog nedostatka prometa, kaže Obrenović.

Doveo u pitanje opstanak srpskog naroda

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je Aljbin Kurti zabranom dinara doveo u pitanje opstanak srpskog naroda.

Petković na društvenoj mreži “X” navodi da je kroz sedam rundi pregovora u Briselu, Priština je odbijala svaki konstruktivan predlog Beograda.

-Jedini cilj Kurtija je proterivanje srpskog narod sa KiM izazivanjem humanitarne katastrofe. Kurti je ugrozio rad bolnica, vrtića, škola, udario na socijalno ugrožene i stare, zabranio isplatu finansijskih sredstava. Država Srbija će nastaviti da redovno uplaćuje plate, penzije, socijalna i sva druga davanja, i tako će i ostati, istakao je Petković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter