Izvor: 24 sedam
03.08.2024 u 15:42
0

U BRITANIJI OPSADNO STANJE ( VIDEO): Za vikend se očekuje 30 protesta širom zemlje

Demonstracije se ne smiruju već danima, bez obzira na više od 100 uhapšenih

Skoro 30 protesta, od kojih mnoge organizuju ekstremno desničarski aktivisti, trebalo bi da se održi ovog vikenda nakon napada nožem u Sautportu u Engleskoj, piše britanski portal Skaj njuz.

Oni će uslediti nakon nasilnih protesta ranije ove nedelje, na kojima je više od 100 ljudi uhapšeno ispred Dauning strita u sredu, dok je 10 privedeno u Sanderlendu u petak uveče nakon što je zapaljena zgrada pored policijske stanice i pošto su bačeni razni predmeti na policajce.

U objavama na društvenim mrežama poziva se na više događaja u gradovima širom Velike Britanije tokom narednih dana, uključujući i jedan usmeren na džamiju, dok se planiraju i kontraprotesti kao odgovor na demonstracije krajnje desnice.

Skaj njuz je identifikovao ukupno 24 protesta koji se danas održavaju, od kojih su 23 organizovali desničarski aktivisti i jedan koji je nazvan „antirasističkim“ kontraprotestom.

Za sutra su planirana još četiri ekstremno desničarska organizovana protesta i događaj označen kao „mirno bdenje“.

Protesti su izbili nakon napada nožem na času plesa na temu Tejlor Svift u društvenom centru u Sautportu u ponedeljak, kada su tri devojčice poginule. Napad je praćen talasom dezinformacija na mrežama o prošlosti i poreklu napadača.

Šefovi britanske policije složili su se da rasporede veliki broj policajaca tokom vikenda kako bi sprečili nasilje i biće dodatnih snaga u pripravnosti, rekao je Gevin Stivens, predsedavajući Saveta šefova nacionalnih policija.

Džamije širom zemlje takođe su u stanju povećane pripravnosti, saopštio je Muslimanski savet Britanije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter