Izvor: KURIR
05.08.2024 u 21:32
0

OVO NIJE MOGUĆE: Kit ubica stigao u JADRANSKO MORE

Isa Bratinčević bila je prilično zbunjena nakon što je pogledala fotografije koje je snimila prvog dana ovog meseca na Lastovu.

Koristila je teleobjektiv i sa svetionika Struga je snimila nečije peraje. Na prvi pogled se činilo da je reč o delfinu i to bi bi bilo logično, ali onda je Isa uporedila veličinu peraja s jedrilicom u blizini i zbunjeno zaključila da je životinja možda ipak malo veća od delfina. Potom je počela da pomnije posmatra fotografije i na kraju više nije bila sigurna o kome se radi.

Zbog toga je odlučila da potraži pomoć:

„Uranjala je i izranjala iz mora poput podmornice. Zbunila me i ova bela mrlja. Zna li netko o čijem se peraju radi? Da li je moguće da se radi o orki? Da li ikad zalutaju u Jadran?“ pitala je to Isa u grupi Živi svet Jadranskog mora, nadajući se da će nekome od stručnjaka u toj grupi peraje biti dovoljno za identifikaciju.

Odgovor nije dugo čekala. Orke, naime, nikad još nisu zabeležene u Jadranskom moru. U Sredozemlju žive samo oko Gibraltara, ali ne cele godine, pojasnio joj je viši kustos Hrvatskog prirodnjačkog muzeja Draško Holcer.

BILA NA POTERNICI INTERPOLA: Uhapšena državljanka Srbije

Ali, o kome se onda radi?

„Na slici je dobri delfin. „Bela fleka“ je refleksija svetla“ pojasnio je Holcer i dodao kako je najbolje, kad se sumnja o kojoj se vrsti radi, preuzeti aplikaciju Marin Rendžer. Tamo se mogu videti informacije o svima koji u Jadranskom moru žive.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter