Izvor: SPUTNIK
07.08.2024 u 16:26
0

AMERIKA I AUSTRALIJA SKOVALE PLAN: Najavile i zajedničku proizvodnju navođenih raketa

Australija će naredne godine početi da zajedno sa SAD proizvodi navođene rakete kako bi povećali isporuke saveznicima u regionu Indo-Pacifika, saopšteno je danas nakon razgovora dve strane o oblasti odbrane.

Istovremeno je odlučeno da će Australija pojačati američko vojno prisustvo u zemlji, uključujući dva aviona bombardera, preneo je Rojters.
Australija i SAD već rade na unapređenju vazdušnih baza na severu i zapadu Australije koje su bliže potencijalnim žarištima Kini i Južnom kineskom moru nego prestonica Kanbera.
Nakon godišnjeg sastanka dve strane u gradu Anapolis u američkoj saveznoj državi Merilend, američki ministar odbrane Lojd Ostin kazao je da će doći do povećanja rotacije američkih snaga u Australiji.
U zajedničkom saopštenju posle sastanka izražena je zabrinutost zbog vojnih aktivnosti Kine oko Tajvana, kao i njenih vojnih pomorskih pretenzija u Južnom kineskom moru.
Australija i SAD su takođe ukazale na ozbiljnu zabrinutost zbog opasnog ponašanja Kine prema filipinskim brodovima koji legalno operišu u filipinskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.
U Australiji nema američkih vojnih baza, ali u gradu Darvin nalaze se snage marinaca koje se rotiraju svake godine na šest meseci, a SAD grade objekte za svoje marince u sklopu australijskih baza.
Ministar odbrane Australije Ričard Marles rekao je da prisustvo SAD u njegovoj zemlji doprinosi odvraćanju u regionu Indo-Pacifika, kao i da će doći do bliže saradnje dve zemlje u proizvodnji sistema za navođenje raketa.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter