Izvor: KURIR
07.08.2024 u 16:44
0

IZRUČENJE „KRALJA KRIPTOVALUTA“ NA ČEKANJU: Crna Gora prolongirala odluku o ekstradiciji Do Kvona

Nakon odluke Višeg suda kojom se odobrava izručenje Do Kvona Južnoj Koreji, Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore iskoristilo je mogućnost vanrednog pravnog leka kojim se prolongira njegova ekstradicija.

Odluku Višeg suda od kraja novembra kojom se dozvoljava izručenje Do Kvona Južnoj Koreji, a odbija zahtev za izručenje SAD 1. avgusta je potvrdio Apelacioni sud Crne Gore. Na tu odluku reagovalo je Vrhovno tužilaštvo koje traži da Vrhovni sud preispita da li su zakonite odluke Višeg i Apelacionog suda o izručenju Južnoj Koreji.

Tužilaštvo je u tom cilju Vrhovnom sudu podnelo zahtev za zaštitu zakonitosti sa predlogom za odlaganje izvršenja odluke, prenosi Radio slobodna Evropa.

Južna Koreja i SAD potražuju Do Kvona zbog krivičnih dela prevara sa kripto valutama u vrednosti od najmanje 40 milijardi dolara. Na taj iznos se procenjuje šteta koja je počinjena investitorima krahom njegovih kripto valuta Luna i Terra.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada sedam puta oprečno odlučivali o zahtevima dve države za izručenje Do Kvona.

UROŠU BLAŽIĆU IPAK ĆE SUDITI U SPECIJALNOM SUDU: Masovni ubica promenio 2 sudnice, a sledeće ročište održaće se u trećoj

Viši sud je prvo odlučio da ga izruči SAD. Nakon što je poništena odluka, isti sud je odlučio da ga izruči Južnoj Koreji.

„To je svojevrsna pravosudna blamaža. Treba istaći i pozitivan izuzetak – konzistentno zakonito odlučivanje Apelacionog suda, kojem je bila samo važna primena zakona i međunarodnih ugovora“, rekao je za Radio slobodna Evropa zastupnik Do Kvona, Goran Rodić.

Advokat Rodić očekuje da, u skladu sa pravosnažnom odlukom Suda, Do Kvon u narednim danima bude izručen Južnoj Koreji.

„Preinačenje pravosnažne odluke koja je u korist okrivljenog nije moguće osim uz zloupotrebu položaja“, rekao je Rodić za RSE.

Do Kvon je marta 2023. godine uhapšen na podgoričkom aerodromu sa svojim poslovnim partnerom Čang Junom. Oni su tada, koristeći falsifikovane pasoše, pokušali da odlete za Dubai, Ujedinjene Arapske Emirate. Zbog toga su osuđeni na po četiri meseca zatvora.

Do Kvon je nakon izdržane kazne, upućen u prihvatilište za strance u blizini Podgorice, gde čeka izručenje. Čang Jun, koga je potraživala samo Južna Koreja, izručen ;je toj zemlji 5. februara.

Do Kvonu je u Americi već počelo suđenje u odsustvu.

Porota u Njujorku je 5. aprila proglasila Do Kvona i njegovu kompaniju Terraform labs odgovornim za građansku prevaru, složivši se sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) da su obmanuli investitore, koji su izgubili oko 40 milijardi dolara.

Kompanija Terraform labs pristala je da plati oko 4,5 milijardi dolara u građanskom poravnanju sa SEC, nakon te odluke suda u Njujorku.

Uprkos tome što je njegova kompanija postigla poravnanje sa SEC, SAD su ostale pri zahtevu da im Crna Gora izruči južnokorejskog ‘kralja kriptovaluta’ zbog malverzacija na tržištu kriptovaluta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter