Izvor: Novosti
10.08.2024 u 11:31
0

ZAŠTO JE PAO AVION U BRAZILU: Pronađena crna kutija

Još nije poznat tačan uzrok avionske nesreće u blizini Sao Paula u kojoj je poginula 61 osoba

U udesu aviona ATR 72-500 brazilske regionalne avio-kompanije Voepass Linhas Aéreas na letu PTB2283 između Kaskavela i Sao Paola stradalo je svih 57 putnika i četiri člana posade, potvrdile su brazilske vlasti.

Let je poleteo sa aerodroma Kaskavel (CAC) u 14:58 po UTC vremenu, ka aerodromu Sao Paulo-Gvaruljos (GRU).

Podaci sa servisa za praćenje letova  pokazuju da se ATR 72 penjao dok nije dostigao standardnu krstareću visinu od 5.200 metara na kojoj je leteo do oko 16:21 UTC kada počinje naglo poniranje.

Avion se srušio blizini Vinheda, São Paulo u naseljeno područje i zapalio se pri udaru o tlo.

Do sada nema informacija o eventualnim žrtvama na zemlji.

 

Kasno sinoć preneto je da su brazilske vlasti su pronašle crnu kutiju na mestu nesreće, izjavio je sekretar za bezbednost Sao Paula Giljerme Derit.

Derit je dodao da je medicinski tim na licu mesta i radi na identifikaciji žrtava, međutim mnogi posmrtni ostaci žrtava su previše izgoreli da bi mogli vizuelno da se identifikuju.

Snimci poslednjih sekundi leta aviona koji su se pojavili na društvenim mrežama – i koji će sigurno biti od velike pomoći istražiteljima udesa – pokazuju letilicu kako pada u kovit skoro vertikalno na dole, bez ikakve horizontalne brzine.

 

 

 

Pojedini stručnjaci smatraju da spiralni pad aviona ukazuje na pojavu zastoja do koga može doći zbog stvaranja leda na krilima.

Spiralni pad ukazuje na pojavu zastoja, što se dešava kada letelica izgubi podršku koja joj omogućava da leti. Do zastoja može doći zbog formiranja leda na krilima, a na ruti ovog aviona došlo je do te formacije- rekli su piloti koje je intervjuisao brazilski Globo.

Potpukovnik Karlos Henrike Baldi iz Centra brazilskih vazduhoplovnih snaga za istragu i prevenciju vazdušnih nesreća izjavio je da je još prerano utvrditi da li je led na krilima izazvao pad aviona, dok stručnjak za vazduhoplovstvo Lito Susa kaže da meteorološki uslovi možda nisu dovoljni da objasne zašto je avion pao.

Direktor avio-kompanije „Voepass Linhas Aéreas“ Marselo Mura kaže da su, iako su prognoze ukazivale na zaleđivanje, one bile u granicama prihvatljivim za letenje.

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva proglasio je danas trodnevnu žalost zbog avionske nesreće u brazilskom mestu Vinjedo, u blizini Sao Paula, u kojoj je poginula 61 osoba.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter