Izvor: kurir
10.08.2024 u 19:48
0

RUSI UPOTREBILI RAZORNO ORUŽJE: Bačena je vakuum bomba na UKRAJINCE u KURSKOJ OBLASTI

Ruska vojska tvrdi da je upotrebila termobaričnu bombu protiv ukrajinskih snaga koje su upale u Kursku oblast.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se nastavljaju borbe u zapadnom delu Kurske oblasti nakon ukrajinskog napada koji je šokirao Moskvu.

Tokom vazdušnih napada, Rusi tvrde da su upotrebili i termobarično oružje, takozvanu vakuum bombu

Pritisak koji se stvara eksplozijom može bukvalno da „ispari“ ljudska tela i stvara zastrašujuće povrede, piše Skaj njuz.

Ovo nije prvi put da je Moskva koristila takvo oružje, jer su ukrajinski zvaničnici tvrdili da je ono korišćeno samo nekoliko nedelja nakon što je počela invazija u februaru 2022.

Korišćenje vakuum bombi ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, piše Skaj njuz.

PUTIN SPREMA MILIONSKU ARMIJU: Plan je da zauzme najvažniji grad u Ukrajini

Šta je vakuum bomba?

Termobarično oružje, takođe poznato i kao aerosolna bomba, funkcioniše na dva nivoa.

Naboj prve faze distribuiše aerosol sastavljen od vrlo finog materijala, od goriva na bazi ugljenika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, ogroman udarni talas i vakuum dok usisava sav okolni kiseonik.

Eksplozivni talas može da traje znatno duže od konvencionalnog eksploziva i sposoban je da dezintegriše ljudska tela.

Na snimku ispod, nastalom pre oko godinu dana, vidi se eksplozija ruske termobarične bombe.

 

Moskva je u subotu saopštila da pokreće „protivterorističku operaciju“ kao odgovor na najveći prekogranični napad Ukrajine otkako je počeo rat u Ukrajini.

Mere koje su najavljene za Kursk i za susedne oblasti Belgorod i Brjansk, koje se graniče sa Ukrajinom, omogućavaju vladi da preseli stanovnike, kontroliše telefonsku komunikaciju i rekviziciju vozila, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Novinska agencija Tass izveštava da je oko 76.000 ljudi evakuisano iz Kurske oblasti.

Odvažnu operaciju Ukrajine u Kurskoj oblasti zvanični Kijev još nije komentarisao, i njeni ciljevi su nejasni.

U susednoj Belorusiji, gde su raspoređene ruske trupe, ali koja nije poslala svoju vojsku u Ukrajinu, predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da je protivvazdušna odbrana oborila objekte lansirane iz Ukrajine, a koji su leteli iznad beloruske teritorije.

– Ne razumem zašto je to Ukrajini potrebno. Kao što sam ranije rekao, jasno smo im stavili do znanja da provokacije neće ostati bez odgovora – rekao je Lukašenko, prenosi državna novinska agencija Belta.

Bezbednosni i odbrambeni analitičar Skaj njuza profesor Majkl Klark rekao je u petak da su ukrajinske snage napredovale ka Kursku i „probile se u Sudžu, koja je logističko čvorište, i odatle su se širile, na severoistok i jugoistok“.

Sudža je poslednja operativna tačka za pretovar ruskog prirodnog gasa u Evropu preko Ukrajine.

– Oni su kilometrima duboko u Rusiji… i to je važno. To nije samo običan upad – rekao je profesor Klark.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter