Izvor: sputniknews.com
19.04.2022 u 16:25
0

Rusija suspendovala finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH! Šmit se ne može smatrati viskom predstavnikom! (FOTO)

Ruska Federacija je suspendovala svoje učešće u finansiranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, potvrđeno je iz ruske ambasade u Sarajevu.

Iz ruske ambasade u BiH saopšteno je da je „Ruska Federacija jedan od svedoka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“ i „član Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK)“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

SUDAR TITANA! Šmit je napao Dodika, a onda ga je Milorad BRUTALNO poklopio! U BiH sve puca od ovog SUKOBA

„Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN gospodin Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH. Što se tiče finansijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu UO PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja. S tim u vezi, obustavili smo naše učešće u finansiranju OHR-a. Bićemo spremni da nastavimo isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO-u vrati konstruktivnosti, na što stalno pozivamo partnere“, saopšteno je iz ruske ambasade u Sarajevu.

Informaciju o prekidu finansiranja potvrdili su i iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), objavile su „Nezavisne novine“.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbeđuju zemlje članice PIK-a, te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće do 30. juna naredne godine.

Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra.

„Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sledeći: EU 47,68 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, UK 6,69 odsto, Kanada 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto, Rusija 1,2 odsto, ostali 6,9 odsto“, navedeno je na sajtu OHR-a.

Prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIK-a.

„U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira“, rečeno je „Nezavisnim novinama“ iz OHR-a, prenosi Tanjug.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter