Izvor: Blic
13.08.2024 u 14:53
0

SRBIJA UPUTILA POMOĆ GRČKOJ U GAŠENJU POŽARA:U akciju kreće Kamov, 35 vatrogasaca i 12 vozila

Srbija je odgovorila na zahtev Grčke i Bosne i Hercegovine i uputila ka tim državama pomoć u gašenju požara, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić precizirao je da je u Grčku upućen helikopter Kamov koji ima nosivost pet tona, kao i 35 vatrogasaca sa 12 vozila, a u BiH dva helikoptera.

Dačić je novinarima rekao da je zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srbije i podršci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, MUP opremljeni na jedan veoma kvalitetan način.

„Kad je reč o tehnici, napravljeni su novi helikopteri sa mnogo većom nosivošću za gašenje požara, a takođe, formiranjem sektora za vanredne situacije pre 14-15 godina, kada sam bio ministar, napravili smo te sistemske osnove da imamo veoma kvalitetne timove, vatrogasaca i spasilaca“, rekao je Dačić.

On je dodao da to omogućava da i Srbija drži stabilnu situaciju u zemlju što se tiče požara.

„Podsetiću da i u našoj zemlji ima požara, ali oni se veoma brzo likvidiraju i neutralizuju, upravo zahvaljujući i požrtvovanom radu vatrogasaca i spasilaca, ali i tehnici koju imamo“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da pruži pomoć okolnim državama, onima koji to žele.

„Na insistiranje predsednika Srbije, mi smo doneli odluku da po zahtevu Grčke reagujemo tako da im ponudimo preko mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije najbolji helikopter koji imamo, to je Kamov koji ima najveću nosivost oko pet tona i najviše će pomoći za gašenje požara“, rekao je Dačić.

Dodao je i da im je potrebno i ljudstvo, i vozila.

KATASTROFA BIBLIJSKIH RAZMERA: Jezivi prizori požara kod Atine (VIDEO)

„Mi ćemo osim helikoptera Kamov poslati i 35 vatrogasaca spasilaca sa 12 vozila. Isto tako Republika Srpska je zatražila pomoć. Nekoliko dana smo čekali na odobrenje od strane centralne vlasti Bosne i Hercegovine, oni su to odobrili sinoć i eto posle svih ovih termina vezano za prelete, danas će ovde krenuti sa ovog mesta i dva helikoptera za Republiku Srpsku“, rekao je Dačić.

Naveo je i da su helikopteri Super Puma koja ima nosivost oko četiri tone i jedan manji helikopter Bel koji ima nosivost oko 1,2 tone i vatrogascima koje je danas ispratio poželeo da uspešno obave svoj posao.

Podsetimo, požar u Grčkoj doneo je apokaliptične prizore sa kojima vatrogasci ne mogu danima da se izbore.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter