Izvor: KURIR
17.08.2024 u 16:01
0

VISINSKI CIKLON UDARIO NA MEDITERAN: Grmljavinsko nevreme stiže u region, pogodiće i Srbiju

Pre dva dana zapadni deo Mediterana našao se na udaru veoma jakih oluja. Nad ovim delom Mediterana formirao se visinski ciklon, koji je Baleaerskim ostrvima usred leta doneo snažne grmljavinske oluje sa vrlo obilnim pljuskovima i poplavama.

Na udaru oluja našli se Ibica, Majorka i druga španska ostrva u zapadnom delu Mediterana.

Zabeleženi su vetrovi od 100 km/h, jaki gromovi i grad. U mnogim predelima palo je od 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, a na pojedinim lokacijama i više od 200 litara, uz razorne poplave i bujice i uz veliku materijalnu štetu.

Nevreme je potrajalo 24 do 48 sati i bilo je nalik uraganskom.

Leta u ovom delu Mediterana odlikuju se vedrim i suvim vremenom, a u proseku tokom avgusta padne tek 20 do 30 litara kiše. Dakle, za jedan do dva dana sada je palo kiše koliko u proseku padne i za nekoliko meseci.

Ciklon je doneo i zahlađenje, a temperature su opale i na 25 stepeni.

Tokom jučerašnjeg dana visinski ciklon nastavio je put ka centralnom delu Mediterana, a danas će ovim predelima donositi obilnije pljuskove sa grmljavinom. Na udaru nevremena naći će Italija.

Ovaj ciklon od danas će delovati i na vreme na Balkanu.

MASOVNA TUČA KAKVA SKORO NIJE VIĐENA: Mlatili se letvama gazili automobilima ( VIDEO)

Već kasnije posle podne na zapadu i jugozapadu Balkana očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, navodi meteorolog amater Đorđe Đurić.

Visinski ciklon najviše će na našem području delovati na vreme u oblasti Jadrana.

Od nedelje do utorka u oblasti Jadrana i na zapadu i jugozapadu Balkana biće vrlo nestabilno, uz pljuskove sa grmljavinom. Očekuju se i nepogode, lokalno i uz obilnije padavine.

Pljuskovi sa grmljavinom do utorka neće zaobići ni crnogorsko ni hrvatsko primorje, kao ni lokalne grmljavinske nepogode, a jačih pljuskova sa grmljavinom biće i širom ostalih predela Crne Gore, BiH i Hrvatske, uz pojavu oluja.

Očekuje se opasnost i od poplava i bujica, s obzirom na to da će na pojedinim lokacijama lokalno u kraćem vremenskom intervalu da padne i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Povremenih pljuskova sa grmljavinom biće i u Srbiji, uz izraženije padavine na jugozapadu zemlje.

Visinski ciklon doneće košavskom području Srbije i jak jugoistočni vetar.

Iako će vrućine narednih dana malo popustiiti, očekuje se i dalje tropski toplo.

Stabilizacija vremena i povratak potpuno vedrog vremena u Srbiji i regionu očekuje se od sredine sledeće sedmice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter