Izvor: Alo
19.08.2024 u 20:43
0

TUTNJE OLUJE REGIONOM: Snažan vrtlog ciklona nad Jadranom prete poplave

Ciklon je razvijen i u nižim, a dodatno i u višim slojevima atmosfere

Nad Jadranskim morem i Apeninskim i Balkanskim poluostrvom nalazi se veoma snažan ciklon sa centrom u Tirenskom moru.

Ciklon je razvijen i u nižim , a dodatno i u višim slojevima atmosfere.

Ovaj ciklon deluje na vreme u Italiji, u oblasti Jadrana, ali i u Srbiji i u regionu.

Snažni i obilni pljuskovi sa grmljavinom prostoru se od jugozapada Bugarske, Makednije i Grčke preko jugoistoka i zapada Srbije, BiH do Hrvatske i Slovenije, ali i nad Jadranom, Crnom Gorom i Italijom.

Lokalno ima i vrlo jakih pljuskova, uz grmljavinske oluje.

Na pojedinim lokacijama očekuju se vrlo obilne padavine, lokalno i više od 50-100 litara kiše, uz urbane poplave i bujice.

Najobilnije padavine i najjače grmljavinske oluje očekuju se u delovima Bosne i Italije, na severozapadu Hrvartske, na jugu Slovenije, u oblasti Jadranskog i Jonskog mora i na severozapadu Grčke.

U naredna 24 sata centar ciklona premeštaće se iz Tirenskog mora dalje na istok preko Jonskog.

Ciklon je većini predela, pa i oblasti Jadrana doneo osveženje.

Kretanja u ciklonu su kružna, u suprotno smeru od kazaljke na satu, pa nad našim područjem preovladavaju veoma izražena jugoistočna strujanja.

Inače, ciklon je sistem kružnog kretanja. Ti je sistem niskog vazdušnog pritiska, u kome vazdušni pritisak opada od periferije ka centru.

Iz tog razloga nad Srbijom je i dalje tropski toplo, uz temperature na severu i severoistoku zemlje i do 36-37°C, dok je prijatno osvežilo na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

Ciklon će delovati na vreme u Srbiji i sutra, kao i na vreme u regionu, pa se u oblasti Jadrana i dalje očekuju obilniji pljuskovi i grmljavinske oluje.

U Srbiji se izraženije padavine očekuju na jugu i na zapadu zemlje, a biće ih u obilnim količinamai u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Uticaj ciklona slabi od srede, centar se premešta dačlje na istok, pa će se ispostaviti severozapadno visinsko strujanje, a zajedno sa njim očekuje se i priliv svežije vazdušne mase.

Od srede se očekuje i postepena stabilizacija vremena, uz dosta sunca, a vreme će se stabilizovati i širom regiona i na Jadranu.

Iako su centralni deo Mediterana i obast Jadrana na udaru ciklona, uz olujne pljuskove, more je vrlo toplo, uz temperature i do 29-30°C, što i više nego ide razvoju jakih oluja, dok će temperatura Jadrana na crnogorskom primorju biti oko 26°C.

Pod uticajem ciklona i jakog juga, na Jadranskom moru očekuju se veoma visoki talasi, astabilizacija situacije i smirivanje situacije očekuje se od utorka krajem dana, kada će i južno strujanje zameniti severno, a duž obale počeće da duva i jaka bura.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter