Izvor: Blic
20.08.2024 u 07:22
0

NEPOGODE ŠIROM SRBIJE UPOZORAVA RHMZ! Pašće puno kiše za kratko vreme, pripremite se za grad i olujni vetar, najjači udari nevremena se očekuju u ovim delovima Srbije

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upalio je alarme za celu Srbiju i upozorava na kratkortrajne vremenske nepogode!

Tokom jutra u centralnim i južnim predelima očekuje se mestimično kratkotrajna kiša ili lokalni plјuskovi sa grmlјavinom. U pojedinim delovima Beograda takođe se očekuje kratkotrajna kiša. Kiša danas u pojedinim delovima Srbije može pasti preko 20 milimetara za kratko vreme, uz mogućnost grada i jakog ili olujnog vetra, navodi se u najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Plјuskovi i grmlјavine lokalno će biti intenzivniji (preko 20 mm za kratko vreme), praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom danas (20. avgusta) pretežno u centralnim i južnim krajevima, a sutra (21. avgusta) izolovano i na području Vojvodine.

Toplo i nestabilno

U meteorolorškoj najavi RHMZ saopštava da će vreme biti danas promenljivo oblačno, toplo i sparno, sa mogućim kratkotrajnom kišom i lokalnim plјuskovima, posebno u centralnim i južnim delovima Srbije.

Ponegde, plјuskovi mogu biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom. U područjima van grmlјavinskih oblaka, vetar će biti slab do umeren, različitih smerova, dok će u donjem Podunavlјu, Braničevu i Banatu povremeno biti pojačan, uglavnom južni i jugoistočni. Temperatura će se kretati od 27 stepeni Celzijusovih na zapadu i jugu Srbije do 34 stepena Celzijusova u Banatu.

Povremeni plјuskovi mogu se javiti i u Vojvodini.

Popaljeni meteo alarmi

Kako javlja Republički hidrometeorološki zavod, cela Srbija je danas pod žutim i većim delom pod narandžastim meteoalarmom. To znači da vreme može biti opasno. Alaram je negde upaljen i zbog čak tri pojave.

Vreme za sutra

I sutra se očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme, sa mogućim plјuskovima i grmlјavinom, saopštava RHMZ.

Vreme od četvrtka

Od četvrtka, padavine će se, uz dnevni razvoj oblačnosti, učestalije javljati u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i istočne Srbije, dok će u drugim krajevima prevladavati suvo vreme sa sunčanim intervalima. Maksimalna temperatura će se kretati od 30 do 36 stepeni Celzijusovih.

Hidrološko upozorenje

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje:

„Na Dunavu nizvodno od Slankamena i na Savi, vodostaji će se u narednim danima kretati oko ili nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Takođe, na rekama poput Brzave, Moravice, Jadra, Kolubare, Jablanice, Vlasine, Lugomira, Resave, Jasenice i Kubršnice, proticaji su dostigli minimalne vrednosti za 95%-nu obezbeđenost, poznate kao biološki minimum“.


 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter