Izvor: 24sedam.rs
21.08.2024 u 13:32
0

KINA REAGOVALA NA AMERIČKI PLAN: Peking nije ignorisao nove tendencije

Kina burno reagovala na američki nuklearni plan

Kina je izrazila duboku zabrinutost zbog izveštaja o tome da su SAD usvojile strateški nuklearni plan koji se bavi ubrzanim rastom kineskog nuklearnog arsenala, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

RUSIJA OBARA UKRAJINSKE DRONOVE: Ruska PVO oborila 45 ukrajinskih dronova,11 iznad Moskve

Portparolka Ministarstva Mao Ning izjavila je na konferenciji za novinare da „SAD koriste narativ o kineskoj nuklearnoj pretnji kao izgovor za postizanje strateške prednosti“, prenosi Rojters.

Njujork Tajms je preneo da je predsednik SAD Džozef Bajden u martu odobrio visokopoverljivi nuklearni plan, fokusiran na brzo rastući kineski arsenal, uz pripreme za moguće koordinisane nuklearne izazove od Kine, Rusije i Severne Koreje.

– Kina je ozbiljno zabrinuta zbog ovih izveštaja, a činjenice su jasno pokazale da su SAD poslednjih godina konstantno podsticale teoriju o takozvanoj kineskoj nuklearnoj pretnji – izjavila je Mao Ning.

U utorak je Bela kuća saopštila da Bajdenov ovogodišnji strateški plan nije usmeren ni na jednu specifičnu zemlju ili pretnju.

SAD su konstantno ukazivale na rast kineskog nuklearnog arsenala, a Pentagonov godišnji izveštaj iz oktobra prošle godine pokazao je da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava, sa očekivanjima da će do 2030. taj broj premašiti 1.000.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter