Izvor: SPUTNIK
22.08.2024 u 10:33
0

ZAPADNI MEDIJI ODUŠEVLJENI RUSKIM DRONOVIMA U KURSKOJ OBLASTI: „Otporni na elektronske smetnje“

„Forbs“ je visoko ocenio dronove koje ruska vojska koristi protiv ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti, a koji su kontrolisani pomoću optičkih vlakana. Časopis je istakao da se oni ne mogu otkriti korišćenjem konvencionalnih metoda za određivanje radio pravaca.

„Zbog odusustva radio signala, dronovi sa optičkim vlaknima i njihovi operateri ne mogu da se prate i lociraju korišćenjem konvencionalnih metoda za određivanje pravca. Oni su svakako otporni na elektronske smetnje i sisteme za slanje lažnih koordinata“, navodi list.
S tim u vezi, gubernator Novgorodske oblasti Andrej Nikitin izjavio je da je u Kurskoj oblasti prvi put upotrebljen dron „Knez Vandal Novgorodski“, koji je otporan na sisteme za elektronsko ratovanje.
„Bespilotna letelica ‘Knez Vandal Novgorodski’ deluje u Kurskoj oblasti. To je proizvod novgorodskog naučnog centra ‘Uškujnik’. Dron se već pokazao na frontu“, napisao je Nikitin.
Prema njegovim rečima, dron je zasnovan na revolucionarnoj tehnologiji komunikacije i upravljanja, protiv koje postojeći sistemi za elektronsko ratovanje nisu efikasni.
On je objasnio da je ime drona nosi određenu simboliku. Vandal Novgorodski bio je legendarni knez, jedan od vladara grada iz ruske bajke iz 17. veka — Slovenska, koji se povezuje sa Novgorodom.
U Ukrajini je 2023. godine prvi put upotrebljen ruski dron kamikaza „Privet-82“. Prema rečima proizvođača, takav dron takođe ne može da se otkrije pomoću radio-opreme. Iste godine u Sverdlovskoj oblasti napravljen je dron „Vampir“, namenjen, između ostalog, sprečavanju snabdevanja municijom i uništenju oklopnih vozila na zatvorenim pozicijama.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter