Izvor: 24sedam
25.08.2024 u 18:21
0

O ČEMU ĆE RAZGOVARATI VUČIĆ I MAKRON: Kakav je program posete i koje su teme

Očekuje se da Makron sleti na Aerodrom "Nikola Tesla" oko 18.05 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 29. i 30. avgusta, a pored Beograda, Makron će posetiti i Novi Sad.

Kako su naveli iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, očekuje se da francuski predsednik sleti na Aerodrom „Nikola Tesla“ u četvrtak 29. avgusta oko 18.05 sati, gde će biti priređen doček.

Nakon toga uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate „Srbija“ sa vojnim počastima od 18 i 30 sati.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona biće u 18.45 časova.

Nakon čega će od 19.40 sati uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u „Palati Srbija“.

Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45 časova kada su planirane izjave za medije.

Drugi dan posete

Drugog dana posete, 30. avgusta, Makron će otići u Novi Sad gde će u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke. Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji „InGrid- Schneider Electric LLC“ u Novom Sadu.

Prema programu drogog dana posete, od 15 i 30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 časova uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Predsednik Francuske stiže u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je ranije Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Dvojica lidera će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Takođe, Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije. Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024.

Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati. Predsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron.

Prva poseta pre pet godina

Francuski predsednik je prethodno bio u poseti Srbiji 15. i 16. jula 2019. godine, kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Francuski predsednik je tada položio venac na obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu koji datira iz 1930. godine i svedoči o prijateljstvu i savezništvu dve zemlje, nakon čega se obratio prisutnima, i deo govora održao na srpskom jeziku.

– Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju – rekao je Makron.

Cilj produbljivanje odnosa

Cilj posete je da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je u Predsedništvu Srbije.

Dvojica lidera će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Takođe, Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter