Izvor: SPUTNIK
26.08.2024 u 23:00
0

KIRBI: Nastavljaju se pregovori i primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca

Pregovori u Kairu o postizanju primirja u Pojasu Gaze i dogovora o taocima se nastavljaju, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Kirbi, dodajući da će se razgovori u narednim danima nastaviti na nivou radnih grupa kako bi se razjasnili specifični problemi.

Tokom razgovora sa novinarima Kirbi je odbacio sugestije da su pregovori propali i rekao da su, naprotiv, bili konstruktivni, prenosi Rojters.
„Razgovori su zapravo napredovali do tačke gde se činilo da je sledeći logičan korak formiranje radnih grupa na nižim nivoima kako bi se razradili detalji“, rekao je Kirbi i dodao da će Bret Mekgurk, najviši savetnik američkog predsednika Džozefa Bajdena za Bliski istok, koji je učestvovao u pregovorima, uskoro napustiti Kairo nakon pokretanja razgovora na nivou radnih grupa.
RUSKA VOJSKA PROTEKLE NOĆI UPOTREBILA NOVU TAKTIKU U UKRAJINI
Dodao je da će detalji koji treba da se reše uključivati broj talaca koji će biti razmenjeni, njihov identitet i dinamiku mogućeg oslobađanja.
Meseci pregovora između Izraela i Hamasa koji su se često prekidali, nisu uspeli da dovedu do sporazuma ni o okončanju vojne kampanje Izraela u okupiranoj palestinskoj enklavi, ni o oslobađanju preostalih talaca koje su pripadnici Hamasa oteli u napadu na Izrael 7. oktobra 2023. godine.
Tokom vikenda, libanska grupa Hezbolah je ispalila stotine raketa i dronova na Izrael dok je izraelska vojska saopštila da je napala Liban sa oko 100 aviona kako bi sprečila napad većih razmera zbog čega se najnoviji krug pregovora između Izraela i Hamasa odvija pod pretnjom regionalne eskalacije.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter