Izvor: Kurir
30.08.2024 u 14:33
0

FORUM O MLADIMA I VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI :Vučić: Sve je zasnovano na nauci, uložićemo više novca! Makron: Srbija ima važnu ulogu

Predsednici Vučić i Makron, su se u ovoj kompaniji, obratili na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji.

Dvojica predsednika su u kompaniji Šnajder na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji. Prvo se obratio predsednik Srbije.

– Počastvovan sam što sam danas ovde i veoma srećan. Ono što je važno to je pravo svakog čoveka da ima pristup električnoj energiji i zato toliko ulažu u mrežu električne energije. Sve je zasnovano na inovacijama, na nauci… Još nismo uradili ni 5G mrežu ali verujem da ćemo i u taj posao da krenemo da uradimo. Posebno sam zahvalan, ovde u Novom Sadu imamo dobar tehnički fakultet, talentovane ljude, verujem da ćemo moći da uložimo više novca u budućnosti, da dobijemo još više studenata koji predstavljaju budućnost naše zemlje. Hvala i vama poštovani predsendiče koji ste ovde sa nama u Novom Sadu – rekao je Vučić.

„Mi njihov talenat moramo još više da razvijamo“

„Počastvovan sam što sam danas ovde i što mogu da čujem ove mlade i talentovane ljude. Mi njihov talenat moramo još više da razvijamo i da u njih ulažemo mnogo više. Upravo na tim projektima radimo zajedno sa Francuskom i želeo bih da zahvalim predsedniku Emanuelu Makronu što je zajedno sa mnom na ovom mestu, koje je važna i moderna francuska investicija vezana za razvoj nauke, inovacije, digitalizaciju i veštačku inteligenciju u Srbiji.

Zahvalan sam i našim fakultetima što nam daju dobro obrazovane ljude. Nadam se da ćemo daljim ulaganjem dobiti još više brilijantnih studenata, koji će predstavljati budućnost naše zemlje“, napisao je predsednik na Instagramu.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji „Šnajder elektrik“, da će Francuska u februaru organizovati Samit o ovoj temi.

– Uvek smo ovde u čudnoj situaciji, trebalo bi da govorimo inteligentno o nečemu o čemu ljudi u publici znaju bolje od nas. Ako smo ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji to je zato što Srbija ima važnu ulogu i predsedava grupom koju smo oformili. Potpisali smo i jedan sporazum juče koji je nosilac jednog ambicioznog projekta. Sve što smo juče potpisali nam omogućava da naše veze budu bolje struktuirane. Evropljani to sve gledaju sa distance, Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. Imamo kapacitete, imamo mogućnosti. Kineskim modelom veštačke inteligencije vlada Vlada Kine. Imamo američki model koji razvijaju privatne firme, to je drugačije i vidimo to na raznim temama. Imamo preduzetnike koji odlučuju o tome. Da stavimo čoveka u centar svega što se dešava, to je nešto što karakteriše Evropu i to treba da primenimo na veštačku inteligenciju, da ona bude u službi nečega što je naš kolektivni interes.

Zajedno treba da, ne kaskamo više, da investiramo više nego danas, da dostignemo nivo Kine i SAD, a onda i da definišemo pravila kako ćemo o ovoj temi razgovarati na svetskom nivou. To bi trebalo da bude zasnovano na tri S, prvo je nauka. Drugo S je standard, potreban nam je zajednički standard. Treće S su rešenja, potrebno je da imamo zajednička rešenja, koja će biti otovrena, to je važno i da imamo evropska rešenja. Glavni rizik naš je da zavisimo od standarda i rešenja koja neće biti evropski – rekao je Makron.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter