Izvor: Kurir
05.09.2024 u 11:14
0

SIGURNOST BUDUĆE VLADE NIJE MOGUĆA BEZ DOZVOLE LE PEN: Francuska će konačno dobiti premijera

Mišel Barnije, bivši francuski EU komesar i glavni pregovarač za Bregzit, ima ozbiljne šanse da postane novi premijer, skoro puna dva meseca nakon vanarednih izbora u toj zemlji.

To je objavila francuska BFMTV koja se poziva na svoje izvore iz stranke desnog centra Republikanci koja učestvuje u pregovorima o mandataru sa predsednikom Emanuelom Makronom.

POENTA JE BILA DA SE OBEZBEDI POMOĆ KIJEVU: Bela kuća više nije toliko zabrinuta zbog pretnje Trampovog povratka u Belu kuću

Navodi se da Makron još nije doneo definitivnu odluku i da Jelisejska palata čeka sa zvaničnom objavom, nakon što su se prethodnih dana pominjala imena potencijalnih mandatara, pre svega nekadašnjeg socijalističkog premijera Bernara Kazneva i Gzavijea Bertrana, bivšeg člana Republikanaca i predsednika najsevernijeg regiona Francuske.

Makron sada ispituje opciju Barnijea kao novog predsednika vlade.

Iz krugova bliskih Loranu Vokijeu, šefu poslaničke grupe Republikanaca u francuskoj Nacionalnoj skupštini, za BFMTV je poručeno da je Barnije „ličnost koju Vokije veoma ceni“.

– Ali, on (Vokije) se drži toga da je imenovanje premijera u isključivoj nadležnosti predsednika (Makrona) – rekao je izvor francuske televizije.

Iz okruženja Barnijea nisu želeli da komentarišu ove informacije za BFMTV, ali je ona saznala da je nekadašnjeg evropskog komesara u julu ove godine primio Makronov bliski saradnik Aleksis Koler kako bi Barnijeu izneo mogućnost da postane premijer.

Navodi se da su poslednjih dana o tome vođeni i novi razgovori sa Jelisejskom palatom.

Podseća se da je Barnije pre angažmana u Briselu bio poslanik francuskog parlamenta gde je prvi put izabran 1978, a bio je i ministar u vladama premjera Eduara Baladira, Alena Žipea, Žan-Pjera Rafarena i Fransoa Fijona.

Za poslanika Evropskog parlamenta izabran je 2009.

Mond piše da je Makron franucusku ultradesničarsku stranku Nacionalno okupljanje stavio u poziciju da ona odluči ko će biti novi premijer, iako ona sama neće dati predsednika vlade.

Razlog za to je što partija u kojoj glavnu ulogu i dalje ima Marin le Pen, iako je zvanični predsednik mladi Žordan Bardela, ima veliku političku težinu u očima predsednika države, pošto Nacionalno okupljanje pored svojih 126 poslanika uz sebe ima i 16 poslanika koje predvodi Erik Sjoti, bivši lider Republikanaca.

Makron želi da osigura stabilnost buduće vlade i smatra da to nije moguće bez dozvole Le Pen.

Navodi se da je poslednjih dana njen telefon stalno zvonio pošto je Makron želeo da čuje mišljenje ultradesničarske liderke o kandidatima za premijera.

Makron je Le Pen pitao šta misli o Betranu i ona mu je odgovorila da ne misli ništa dobro, a Mond navodi da između nje i tog političara postoji velika mržnja, što je ona i stavila do znanja šefu države.

Sada se čeka da se vidi da li će ćerka Žan-Mari le Pena, osnivača Nacionalnog fronta kojem je ona promenila ime i učinila stranku manje ekstremnom, biti naklonjenija prema Makronovom predlogu da Barnije predvodi novu francusku vladu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter