Izvor: telegraf.rs
05.09.2024 u 13:42
0

Makron imenovao novog premijera Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je u četvrtak Mišela Barnijea za novog premijera zemlje, saopštila je kancelarija predsedništva. Barnije (73) je predvodio pregovore EU sa Britanijom o njenom izlasku iz bloka od 2016-2021.

Pre toga, konzervativni političar je bio u raznim francuskim vladama, a bio je i komesar EU.

Barnije je pre angažmana u Briselu bio poslanik francuskog parlamenta gde je prvi put izabran 1978, a bio je i ministar u vladama premjera Eduara Baladira, Alena Žipea, Žan-Pjera Rafarena i Fransoa Fijona.

Za poslanika Evropskog parlamenta izabran je 2009.

POENTA JE BILA DA SE OBEZBEDI POMOĆ KIJEVU: Bela kuća više nije toliko zabrinuta zbog pretnje Trampovog povratka u Belu kuću

Iako ne postoji garancija da će Barnijeova vlada uspeti da usvoji reforme u parlamentu, krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) ranije je u četvrtak signalizirao da neće odmah odbaciti Barnijea, ako ispuni određene uslove.

Dugo očekivano saopštenje dolazi otprilike dva meseca nakon što nijedna stranka nije osvojila potpunu većinu na vanrednim izborima, što je dovelo do ćorsokaka u pregovorima o tome ko bi trebalo da vodi vladu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter