Izvor: 24sedam
06.09.2024 u 18:00
0

ZDRAVA I MOĆNA KOMBINACIJA ČUVARKUĆE I MEDA: Tajna za zdravlje

Nećete verovati šta sve može da leči, a pravi se za dva minuta

Svima poznata čuvarkuća (Sempervivum tectorum) spada u one biljke koje rastu gotovo svuda – gde god prođemo, možemo naleteti na nju – na krovovima, zidovima, dvorištima, pa čak i u pukotinama stena. Njena izuzetna sposobnost da preživi u gotovo svim uslovima čini je dostupnom i lako prepoznatljivom. Ova biljka krije pravi lekoviti potencijal, pa bi bila prava šteta ne iskoristiti njena brojna svojstva.

KAKO DO SAVRŠENOG KROMPIRA IZ RERNE: Zlatno pravilo za pečenje najhrskavijeg krompira

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masna ulja, smolu, mravlju i jabukovu kiselinu. Zahvaljujući ovim sastojcima, čuvarkuća se u narodnoj medicini koristi zbog svojih antiupalnih, antioksidansnih, umirujućih i diuretičkih svojstava.

Najčešće se koristi kao sok, obloga za kožu, ili se od nje pravi čaj, ali ubedljivo najpoznatija je kombinacija čuvarkuće i meda, koja predstavlja moćan prirodni lek za brojne zdravstvene tegobe

Lekovita svojstva smese čuvarkuće i meda
  • Jačanje imuniteta: Čuvarkuća je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, a kada se pomeša sa medom, postaje izuzetno efikasan tonik za jačanje imunološkog sistema. Ova kombinacija pomaže telu da se izbori sa infekcijama, smanjujući učestalost prehlada i virusnih oboljenja.
  • Pomoć kod problema s uhom: U narodnoj medicini, sok čuvarkuće koristi se za lečenje problema sa uhom, poput upale i bola. Nekoliko kapi soka može pomoći u smirivanju simptoma upale, dok med pojačava dejstvo zbog svojih antibakterijskih svojstava. Mada, savremena medicina osporava ovaj vid lečenja i ističe da je neophodno kod tegoba s uhom da se javite lekaru.
  • Ublažavanje čira i gastritisa: Čuvarkuća i med deluju blagotvorno na probavni sistem. Ova smesa pomaže u smirivanju iritacija sluzokože želuca, što je naročito korisno kod gastritisa i čira. Med deluje kao prirodni antiseptik, dok čuvarkuća smanjuje upale i pomaže zaceljivanju.
  • Detoksikacija organizma: Čuvarkuća je poznata po svojim diuretičkim svojstvima koja podstiču izbacivanje viška tečnosti i toksina iz organizma. U kombinaciji sa medom, ova smesa pomaže detoksikaciji i čišćenju organizma, jačajući jetru i bubrege.
  • Regulacija hormona i pomoć kod cista: Jedno od najpoznatijih lekovitih svojstava smese čuvarkuće i meda jeste njena sposobnost da pomogne ženama sa hormonskim disbalansom, naročito kod problema sa cistama na jajnicima. Redovno konzumiranje smese može smanjiti ciste i pomoći u regulisanju menstrualnih ciklusa.
  • Lečenje kožnih problema: Zahvaljujući svojim regenerativnim svojstvima, čuvarkuća u kombinaciji sa medom može biti korisna u lečenju rana, posekotina, opekotina i drugih kožnih problema. Njihova antibakterijska i antiinflamatorna svojstva pomažu u bržem zaceljivanju kože.

Priprema ove smese je jednostavna i traži samo dva sastojka.

Sastojci:
  • 20 svežih listova čuvarkuće
  • 150  prirodnog meda
Priprema:

1. Listove čuvarkuće dobro operite i sitno iseckajte.

2. Pomešajte ih s medom u staklenoj tegli i ostavite da odstoji 5-7 dana na hladnom i tamnom mestu.

3. Nakon što odstoji, smesu možete konzumirati po jednu kašiku dnevno na prazan stomak, najbolje ujutru.

Smesa čuvarkuće i meda predstavlja moćan prirodni lek koji može pomoći u jačanju imuniteta, lečenju digestivnih problema, smanjenju cista i detoksikaciji organizma. Njena redovna upotreba donosi brojne zdravstvene benefite, što je čini izuzetno cenjenom u narodnoj medicini. Ako želite prirodan način da podržite svoje zdravlje, razmislite o uvrštavanju ovog lekovitog eliksira u svoju svakodnevnu rutinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter