Izvor: merie clarre
09.09.2024 u 09:21
0

Šta je vikend reset? JAKO NAM JE POTREBAN

Kako da napiunite baterije za novu radnu nedelju?

Oko 74% nas se oseća preopterećeno ili nesposobno da se nosi sa stresom, prema istraživanju UKATA iz 2024. I koji je to dan kada se osećamo najviše zabrinuti? Nedelja. Statiskita kaže da se sedam od 10 ljudi oseća preplavljeno užasom pri pomisli na nedelju koja je pred nama, prema vladinom istraživanju.

Najnoviji trend uma ima za cilj da to zaustavi. Cilj je da vas upoznamo kako da se organizujete, planirate i pripremite svoj život tako da vam predstojeća radna nedelja bude sve manje zastrašujuća.

Šta je vikend reset?

VAŠE SRCE ĆE BITI JAKO I ZDRAVO: Ove namirnice sprečavaju srčani udar

Vikend reset je šansa da opušteno završite nedelju, ostavite ono što vam ne služi i zakoračite u novu nedelju sa čistom perspektivom, prostorom, telom i umom. Iako ovo resetovanje nije unikatno za sve, savet je da odvojite dva do četiri sata u nedelju  i da se fokusirate na tri kategorije: vaše telo, um i vaš prostor.

Cilj vikend reseta je da napunite baterije. Pokušaćemo vam to objasniti na ovom primeru. Zamislite da ste poput baterije na telefonu.  Ako ponedeljak započinjete sa  50% snage u bateriji, već do četvrka vaša baterija će biti na 0% snage. Međutim, nakon vikned reseta, punite bateriju na 100% i sa tom energijom započinjete ponedeljak.

Kako se praktikuje vikend reset?

Ne postoji savršena rutina resetovanja za sve osobe. Zato je ovo resetovanje podeljeno na tri kategorije (telo, um, prostor)  da biste pronašli ono što odgovara vašim potrebama.

 

 

Telo

Počnite sa pokretom. Dobro se oznojite i odvojite vreme da se istegnete. Zatim se rehidrirajte i hranite se zdravom  hranom. Potom se bacite na negu tela. To može uključiti piling, pranje i sušenje  kose ili nanošenje maske za kosu…

Um

Za vaš um je dobro da vodite dnevnik i meditirate kako biste se opustili i osnažoli fokus.  Takođe, možete da napišete listu obaveza tokom nedelje, da se pridržavate satnice i vremena za odmor.

Odlična meditacija za početnike koja se može uraditi sa bilo kog mesta je disanje na kutiju; idealno je pet minuta po ovom šablonu: udahnite četiri sekudi, zadržite četiri, izdahnite četiri, zadržite četiri sekunde. Na ovaj način otkucaji srca se usporavaju i pomaže vam da smirite „brbljivi um“.  Za vođenje dnevnika, počnite tako što ćete zapisati razmišljanje o svojoj nedelji – glavni događaji, šta želite da ponesete sa sobom u sledeću nedelju, šta želite da oslobodite/ostavite iza sebe.

Prostor

Sredite i smanjite nered. Pretrpan prostor dovodi do pretrpanog uma, pa u najmanju ruku, sklonite stvari tamo gde im je mesto. Ako imate vremena, detaljno očistite svoj psrostor , bacite pokvarene stvari, poklonite garderobu koju više ne nosite.

 

 

Ili probajte ovaj metod: Svako veče odvojite 10 minuta da nešto pospremite tako da će vam ostati više slobodnog vremena vikendom.

Koje su rednosti ove metode?

Uopšteno gledano, nedeljni strahovi potiču od straha od nepoznatog i osećaja nespremnosti. Prednost vikend resetovanja je to što  će vas opustiti i osnažiti za narednu radnu nedelju.

Imajte na umu, da stres često može da proiziđe iz toga što pustimo naše misli da divljaju. Odvajanje vremena da se brinete o sebi, meditirate razmotrite svoje potrebe može doneti umirujući osećaj – i stati na kraj nedeljnoj anksioznosti.

Svi znamo da naš um odražava našu okolinu, a neuredan prostor može biti jednak neurednom umu. Ako odvojite vreme da očistite svoj dom, radni prostor ili drugo okruženje, vaš um može da se oseća uređenije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter