Izvor: Blic
12.09.2024 u 13:31
0

UPALA IM INSPEKCIJA BEZ NAJAVE: Skandal najvećeg proizvođača lekova

Evropska komisija kazniće izraelsku farmaceutsku kompaniju Teva u narednim nedeljama zbog omalovažavanja konkurentnog leka za multiplu sklerozu Copakone, rekli su upućeni izvori.

Dugogodišnji postupak protiv Teve počeo je 2019. godine nenajavljenim pretresom poslovnih prostorija Teve u EU, što je rezultiralo pokretanjem postupka protiv izraelske kompanije, najvećeg proizvođača generičkih lekova u svetu.

„Ona je širila sumnje u bezbednost konkurentskog leka“

Evropska komisija je 2022. godine otvorila zvaničnu istragu, sumnjajući da vlasnik hrvatske Plive krši propise EU o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, zloupotrebljavajući patentni sistem kako bi „veštački“ produžio zaštitu Copakone-a i obuzdao konkurenciju.

Teva je takođe sprovela sistematsku kampanju omalovažavanja među zdravstvenim radnicima i širila sumnju u bezbednost i efikasnost konkurentskog leka glatiramer acetata i njegove ekvivalentnosti Copakone-u.

Ukoliko se ova preliminarna procena potvrdi, to će značiti da je Teva prekršila propise EU koji zabranjuju zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

To bi takođe značilo da je ponašanje Teve nanelo štetu i konkurentima i pacijentima i da je „naduvalo“ izdatke zdravstvenog sistema na određene lekove za multiplu sklerozu, objasnila je tada Komisija, upozoravajući da EU godišnje troši 500 miliona evra na Copakone.

Brisel se sada sprema da kazni Tevu, rekli su izvori u utorak.

Kazna do 10 odsto globalnog prometa kompanije

Evropska komisija nije želela da komentariše informaciju o kazni, a Teva nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev da je prokomentariše.

Ukoliko Komisija utvrdi da je kompanija prekršila antimonopolske propise u EU, može izreći kaznu do 10 odsto svog globalnog prometa.

EK je 2020. kaznila Tevu i Cephalon sa 60,5 miliona evra jer su pristali da odlože prodaju jeftinije generičke verzije leka za poremećaje spavanja.

Izraelska kompanija je trebalo da ponudi kupcima generičku verziju Cephalonovog leka Provigil, ali je u dogovoru sa kompanijom koja je kasnije postala njena podružnica, odložila prodaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter