Izvor: Alo
16.09.2024 u 10:58
0

DER LAJEN: „Ceo svoj politički život borila sam se za to da žene imaju pristup rukovodećim pozicijama“

Formiranje nove Evropske komisije je odloženo na neodređeno vreme

– Brisel je ponovo nemiran. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ne može da odlučuje o sastavu svog kabineta. Rokovi ističu, a problemi se povećavaju. A čak i ako narednih dana budu potvrđeni evropski komesari, njihov dalji rad će biti doveden u pitanje –

ORBAN: „Očigledno je da je život predsednika Trampa u opasnosti dok ne pobedi“

EK je najviši izvršni organ EU, nešto kao panevropska vlada. Urusla fon der Lajen je obećala da će ga formirati do 11. septembra.

Pet evropskih diplomata i zvaničnika izjavilo je za „Politiko“ da će se to smatrati sramotom ako Fon der Lajen ne ispuni svoje obećanje. Ali ipak je pomerila rok.

Kamen spoticanja je rodna agenda

Ukupno je 26 evropskih komesara iz svake zemlje, osim Nemačke, koju predstavlja šefica EK. A fon der Lajen je veoma stalo do ravnopravnosti žena.

– Ceo svoj politički život borila sam se za to da žene imaju pristup rukovodećim pozicijama – rekla je ona na nedavnoj konferenciji za štampu.

Šefica Evropske komisije zamolila je sve da joj na razmatranje pošalju ne jednog, već najmanje dva kandidata: muškarca i ženu.

Bugraska ispunila zahtev, rupa je „sve dublja“?

Mnogi su ovo prihvatili sa negodovanjem. Jedina zemlja koja je odmah ispunila Violine želje je Bugarska.

Ovo šefici EK nikako ne odgovara. Ali ona ne može ništa da uradi: ne postoji zakon koji bi nužno predložio kandidatkinje.

– A pošto Fon der Lajen ne želi da odustane od svojeg „rodnog sna“, ona sama sebi kopa rupu koja je „sve dublja“, primećuju na marginama Brisela – pišu RIA Novosti.

– Zamolio sam svakog evropskog lidera da imenuje dva kandidata i kao odgovor dobio sam gestove srednjeg prsta – podsmeva se navodno jedan od evropskih zvaničnika, prenosi RIA.

Rumunija i Slovenija su ipak poklekle i svoje muške kandidate zamenile ženama.

Kako izgleda, sada im je lakše da se sretnu sa šeficom EK na pola puta nego da od nje kasnije dobiju „povratak“ u vidu zamrzavanja sredstava za nepoštovanje „demokratskih normi“, jer se to redovno dešava, ističe autor članaka RIA Novosti.

„Neviđeni pritisak“

Ali neviđeni pritisak Fon der Lajen na njene partnere mogao bi se okrenuti protiv nje. Nije bez razloga što govore o produbljivanju rupe. Nagomilale su se mnoge pritužbe protiv predsedavajuće EK, a čuju se glasovi o „uzurpaciji vlasti“.

– Ljudi se stalno sećaju sumnjivog dogovora o kupovini vakcina tokom pandemije koronavirusa. Fon der Lajen sve sprovela privatno, što je na kraju dovelo do istrage koja, iako sporo napreduje, nije formalno završena. A aktuelne rodne inicijative koje nisu podržane zakonima su još jedan minus za njenu reputaciju – ističe se u članku.

I pored nezadovoljstva fon der Lajen ne želi da pravi kompromise.
To joj se dogodilo i ranije, kada je imenovala Markusa Pipera za specijalnog predstavnika EK za mala i srednja preduzeća. On je, kao i predsednica komisije, iz Nemačke Hrišćansko-demokratske unije, pa je kandidatura oštro kritikovana. Piper se na kraju povukao.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter