Izvor: Kurir
18.09.2024 u 10:56
0

U DETONACIJAMA RANJENO 14 OSOBA: Islamisti najavili osvetu Izraelu

Libanski bezbednosni izvor kazao Rojtersu da je izraelska špijunska služba Mosad ubacila eksploziv u pejdžere Hezbolaha

Izraelska špijunska agencija Mosad ubacila je eksploziv u 5.000 pejdžera koje je uvezla islamistička organizacija Hezbolah, nekoliko meseci pre jučerašnjih detonacija u Libanu i Siriji.

SAD NISU BILE SVESNE OVOG INCIDENTA UNAPRED: Prikupljaju se informacije

Rojters je to objavio, pozivajući se na visokog libanskog bezbednosnog zvaničnika i još jedan izvor koji nije imenovan.

Britanska agencija navodi da je ova operacija bila Hezbolahov bezbenosni propust bez presedana i da je dobvela do toga detonacija hiljada pejdžera širom Libana, pri čemu je stradalo devet ljudi, a skoro 3.00 osoba je ranjeno, uključujući borce Hezbolaha i ambasadora Irana, zemlje koja podržava ovu islamističku organizaciju.

U Siriji je u detonacijama ranjeno 14 osoba.

Libanski bezbednosni izvor kazao je Rojtersu da su pejdžeri nabavljeni od tajvanske kompanije „Gold Apolo“, ali su iz te kompanije saopštili da oni nisu proizveli uređaje, već da je to uz dozvolu da koristi njihov brend uradila firma po imenu BAC sa sedištem u mađarskoj prestonici Budimpešti.

Hezbolah je najavio da će se osvetiti Izraelu, dok Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu želele da komentarišu eskplozije u Libanu.

– Otpor će biti nastavljen, (a to su) naše operacije podrške Gazi, njenom narodu i njenom otporu, što je odvojeno od teške kazne koju kriminalni neprijatelj (Izrael) treba da očekuje kao odgovor na ovaj masakr – poručeno je iz Hezbolaha.

BBC prenosi da je Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo da je među ranjenima najmanje 200 u kritičnom stanju, a Dojče vele navodi da je među stradalima navodno i devetogodišnja devojčica.

Ministar informisanja Zijad Makari osudio je eksplozije pejdžera kao „izraelsku agresiju“.

Snimci i fotografije na društvenim mrežama prikazuju ranjene muškarce koji sede ili leže na podu, kao i druge koje prevoze u bolnice.

Na snimcima nadzornih kamera, čija verodostojnost nije potvrđena, vide se i eksplozije u prodavnicama.

Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon početne detonacije koja se dogodila u 15:30 po lokalnom vremenu.

Do eksplozija je došlo samo nekoliko sati pošto su iz izraelskog kabineta za bezbednost saopštili da je zvanični ratni cilj Izraela postao bezbedan povratak 60.000 državljana ove zemlje koji su raseljeni sa severa države zbog napada Hezbolaha.

– Izrael će nastaviti da radi kako bi postigao ovaj cilj – saopšteno je iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

Hezbolah je radi bezbednije komunikacije nedavno nabavio nove pejdžere, smatrajući da su bezbedniji za prenošenje poruka od mobilnih telefona.

 

U pitanju su mali uređaji popularni devedesetih godina koji mogu da primaju kratke poruke, ali ne šalju povratni signal pa su teški za praćenje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter