Izvor: Blic
18.09.2024 u 11:23
0

REZULTATI POPISA U CRNOJ GORI BIĆE OBJAVLJENI 15. OKTOBRA: Popis bio u decembru prošle godine

Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori biće objavljeni 15. oktobra, saopštio je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović.

Pejović je rekao da je softver završen, kao i revizija koda softvera.

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U HRVATSKOJ: Poginuo Srbin, tri osobe povređene

 Sada je testiranje softvera u toku, a nakon toga sledi puštanje softvera u produkciju od 1. oktobraGrađani će moći da provere podatke do 7. oktobra – kazao je Pejović.

Dodao je da će Monstat do 1. oktobra upariti podatke sa registrom iz MUP-a i završiti poslednju fazu provere.

– Predviđeno je da 1. oktobra građani počnu proveru svojih podataka, a da to traje sedam dana, znači završava se 7. oktobra. Uprava za statistiku je napravila veće uputstvo kako pristupiti softveru i na koji način unositi podatke, odakle se ti podaci prepisuju. Ustvari, samo to uputstvo će biti neposredno pred puštanje softvera dostupno građanima na našoj internet stranici – navode u Upravi za statistiku Crne Gore.

 

Kako kažu, očekuju da će i putem medija dodatno objašnjavati građanima na koji način mogu da provere svoje podatke iz popisa.

 Uglavnom, to su svi podaci koji se nalaze na kopiji popisnice i svaki građanin, da bi proverio, mora imati svoju kopiju popisnice... – kažu u Monstatu i dodaju da građani „moraju imati šifru koja se nalazi na kopiji popisnice upitnika za lice“.

„Ne znam koliko od nas zna gde mu je sada kopija popisnice“

Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama upravo je kopija popisnice problem za mnoge građane da provere svoje podatke iz popisa jer nisu sačuvali taj dokument.

– A prelepo ste ovo osmislili. Da li ste znali da ćemo podatke sa popisa moći da proverimo isključivo ako imamo kopiju popisnice koju smo dobili pre skoro godinu dana. Ne znam koliko od nas zna gde mu je sada (kopija popisnice). A ne na osnovu matičnog broja ili broja lične karte – napisao je jedan korisnik X mreže.

Popis bio u decembru prošle godine

Popis stanovništva u Crnoj Gori sproveden je u decembru prošle godine. Prema preliminarnim rezultatima objavljenim u januaru, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika.

Poznat je i broj domaćinstava, stanova i naselja, a Zakon o popisu nalaže da svi naredni podaci budu objavljeni kao konačni, preneo je portal RTCG.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter